Skip to main content

Kίνα: Αλματώδης αύξηση στις χρεοκοπίες

Στα 120 δισ. γιουάν- επίπεδα τετραπλάσια σε σχέση με το 2017 και συνολικά τα υψηλότερα όλων των εποχών- έχουν ανέλθει οι στάσεις πληρωμών επί κινεζικών ομολόγων φέτος. Το Πεκίνο θέλοντας να περιορίσει το βάρος εταιρειών- ζόμπι στην οικονομία, που ήδη κατεβάζει ταχύτητα, εντείνει τις προσπάθειές τους στο μέτωπο των ελεγχόμενων χρεοκοπιών. 

Μόνο από τις αρχές Νοεμβρίου τα κινεζικά δικαστήρια έχουν δεχθεί πέντε αιτήσεις για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης από επιχειρήσεις, που κήρυξαν στάση πληρωμής επί δημοσίως εκδοθέντων ομολόγων. 

Τα κακά νέα ότι ορισμένοι ομολογιούχοι θα αντιληφθούν ότι πρόκειται να λάβουν λιγότερα χρήματα πίσω από εκέινα, που περίμεναν. Tα καλά είναι πως η διαδικασία πτώχευσης προχωρά πλέον πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και τόσο οι πιστωτές όσο και οι δανειολήπτες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν περισσότερο τις υποχρεώσεις αναδιάρθρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από τέσσερα χρόνια η Κίνα άρχισε να κάνει δεκτή την ιδέα της στάσης πληρωμών στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων του κόσμου.

Πηγή: Bloomberg