Skip to main content

Μεξικό: Ισχύει για την ώρα η προγραμματισμένη διάσκεψη Τραμπ – Νιέτο

Η διάσκεψη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Μεξικανού ομολόγου του, Ενρίκε Πένια Νιέτο, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, «ισχύει για την ώρα», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λούις Βιντεγκαράι.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, την ώρα που η διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας, υπό τον Μεξικάνο ΥΠΕΞ έφτανε στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες.

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε κλίμα οργής στο Μεξικό, με πολιτικούς κύκλους να τη χαρακτηρίζουν ως κίνηση υποβάθμισης των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Τραμπ.

Στο μεταξύ ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι ο Λευκός Οίκος θα χρηματοδοτήσει το τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. «Θα το πληρώσουμε εμείς και θα προκαταβάλλουμε τα χρήματα», είπε ο Ράιαν σε συνέντευξή του στο κανάλι MSNBC, προσθέτοντας πάντως ότι «υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πείσουμε το Μεξικό να συνεισφέρει σε αυτό».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters