Skip to main content

Άγνωστοι τεράστιοι δεινόσαυροι εντοπίστηκαν στην Κίνα

Για δεκαετίες ο Καναδάς και η Νότιος Αμερική θεωρούνταν οι προνομιακές περιοχές για τους παλαιοντολόγους αφού εκεί εντοπίζονταν πολλά και εντυπωσιακά ευρήματα δεινοσαύρων. Όμως η Κίνα αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ως τον πραγματικό παλαιοντολογικό παράδεισο αφού ανακαλύπτονται ή ταυτοποιούνται εκεί σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση άγνωστα είδη δεινοσαύρων εμπλουτίζοντας σε υπερθετικό βαθμό τις γνώσεις μας για αυτούς αλλά και γενικότερα για το τι συνέβαινε στον πλανήτη μας εκείνη την περίοδο.

Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν κοντά στην πόλη Χάμι στην βορειοδυτική Κίνα τα απολιθώματα δύο άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών δεινοσαύρων. Στην περιοχή που εντοπίστηκαν οι δύο δεινόσαυροι μέχρι σήμερα εντοπίζονταν κυρίως ευρήματα πτερόσαυρων. Τα δύο είδη που έλαβαν τις ονομασίες «Hamititan» και  «Silutitan» έχουν ηλικία 130 εκατ. ετών και ήταν από τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα που έκαναν την εμφάνιση τους στην συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δύο δεινόσαυροι είχαν παρόμοιο μεγάλο μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός διώροφου λεωφορείου όπως αυτά που κινούνται στους δρόμους του Λονδίνου. «Η ανακάλυψη αυτών των νέων ειδών αυξάνουν την ποικιλομορφία των σαυρόποδων στην Ασία ειδικά σε μια περιοχή που αυτά τα σπονδυλωτά ζώα ήταν πολύ σπάνια. Το Hamititan είναι ένα από τα λίγα είδη τιτανοσαυρικά σαυρόποδα στην Ασία που επιπλέον διαθέτει ένα συνδυασμό ασυνήθιστων χαρακτηριστικών. Η παρουσία των δύο ειδών παρέχει νέα δεδομένα για την παρουσία των σαυρόποδων την πρώιμη Κρητιδική Περίοδο στην Ασία» αναφέρουν οι ερευνητές.