Skip to main content

Σε υπηρεσία με τη USAF τίθεται το πρώτο όπλο μικροκυμάτων για εξουδετέρωση drones

Οι επιθέσεις με drones αυξάνονται ανά τον κόσμο, και χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι πρόσφατες επιθέσεις με drones και πυραύλους cruise σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις- οπότε και επιταχύνονται οι διαδικασίες για να τεθούν σε υπηρεσία εξειδικευμένα όπλα για την αντιμετώπισή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το Popular Mechanics, το Πεντάγωνο ενημέρωσε την προηγούμενη το Κογκρέσο για την αγορά ενός οπλικού συστήματος μικροκυμάτων σχεδιασμένου για την κατάρριψη σμηνών εχθρικών drones με ενεργειακούς παλμούς. Η συγκεκριμένη αγορά γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη του συστήματος PHASER στο εξωτερικό για αξιολόγηση ενός έτους- κάτι που, όπως υπογραμμίζει το Popular Mechanics, το καθιστά το πρώτο αμυντικό όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας που τίθεται σε ενεργό υπηρεσία.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) δαπάνησε 16,28 εκατ. δολάρια για ένα πρωτότυπο PHASER για σκοπούς αξιολόγησης στο πλαίσιο χρήσης εκτός ΗΠΑ. Η δοκιμή αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2020, φέρνοντας κοντά την έναρξη της κανονικής επιχειρησιακής του χρήσης.

Η USAF αγοράζει σειρά όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας για δοκιμές, και κάποιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μερικά εξ αυτών θα βρεθούν κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή, σε περιοχές όπου τα drones εξελίσσονται σε όλο και μεγαλύτερη απειλή, όπως η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα και η Αφρική. «Επί της παρούσης έχουμε δώσει πολλαπλά συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας για χρήση σε αξιολογήσεις επί του πεδίου στο εξωτερικό, και εργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε πολλαπλές βάσεις και περιοχές ευθύνης» είπε στο Popular Mechanics ο Μάικλ Τζίρτζις, επικεφαλής του πειράματος PHASER. «Δεν μπορούμε να πούμε σε ποιες συγκεκριμένες τοποθεσίες αυτή τη στιγμή».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και στελέχη της Raytheon, κατασκευάστριας του συστήματος, αναφέρουν ότι η αγορά είχε δρομολογηθεί, ωστόσο οι συνθήκες καθιστούν άμεση την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, ύστερα από τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα αποστολή δυνάμεων στη χώρα με σκοπό την ενίσχυση της αεράμυνας, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα χρησιμοποιεί μικροκύματα για την αχρήστευση drones Class 1 και Class 2, που είναι κάτω των 25 κιλών και πετούν σε ύψη 360-1000 μέτρων περίπου και σε ταχύτητες 100-200 κόμβων. Το PHASER δεν «καίει» ένα drone με θερμότητα, ωστόσο προκαλεί προβλήματα λειτουργίας ή καταστρέφει τα κυκλώματά τους, καθώς εκπέμπει μικροκύματα σε μια κωνική ακτίνα, χτυπώντας τους στόχους του με μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Η όλη διαδικασία διαρκεί κλάσμα δευτερολέπτου.