Skip to main content

«Φως» στο γεωλογικό παρελθόν του Άρη από εντυπωσιακές εικόνες του Curiosity

Του Κώστα Δεληγιάννη

Εντυπωσιακές έγχρωμες φωτογραφίες του ανάγλυφου του Άρη έστειλε στη Γη το ρομπότ Curiosity της NASA, χάρις στις οποίες οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους νέα στοιχεία για τη γεωλογική ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη.

Οι εικόνες προέρχονται από την περιοχή «Murray Buttes» του Άρη, την οποία εξερευνά το ρομπότ. Η λήψη τους έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου με τη Mastcam, την κάμερα που διαθέτει το Curiosity για να αποτυπώνει το αρειανό τοπίο.

Στόχος των υπεύθυνων της αποστολής του Curiosity είναι από τα στιγμιότυπα να συνθέσουν στο προσεχές διάστημα μεγάλες πανοραμικές εικόνες της περιοχής.

«Ως επιστημονική ομάδα του Curiosity, είμαστε ενθουσιασμένοι παρακολουθώντας αυτή την περιπλάνηση στον Άρη, που θυμίζει ταξίδι μέσα σε αμερικανική έρημο», αναφέρει ο Άσβιν Βασαβάδα, επικεφαλής της ομάδας από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Τα υψώματα και τα οροπέδια που διακρίνονται στο ανάγλυφο σχηματίστηκαν από “αρχαία” άμμο, η οποία μεταφέρθηκε από ανέμους και κατακάθισε όταν αυτοί κόπασαν.

«Μελετώντας αυτά τα υψώματα θα κατανοήσουμε καλύτερα τη δημιουργία των αμμόλοφων,  οι οποίοι άλλαξαν τη χημική σύσταση των υπόγειων κοιτασμάτων νερού και, με τη διάβρωση που προκάλεσαν, διαμόρφωσαν το τοπίο που βλέπουμε σήμερα», προσθέτει ο επιστήμονας.

Τα καινούρια στιγμιότυπα προέρχονται από την τελευταία στάση του Curiosity στην περιοχή, την οποία εξερεύνησε για ένα μήνα. Την εβδομάδα που διανύουμε, το ρομπότ έχει απομακρυνθεί από τους αμμόλοφους, κινούμενο προς τα νότια.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο πλανήτη στις 6 Αυγούστου 2012.Πέρα από τη φωτογράφηση του ανάγλυφου, το ρομπότ αναλύει επίσης δείγματα χώματος από τον Άρη, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό τον σκοπό το όργανο SAM (Sample Analysis at Mars), το οποίο μέσα σε ένα μικρό φούρνο θερμαίνει τα δείγματα στους 800 βαθμούς Κελσίου.

Τα δείγματα συλλέγονται από ένα ρομποτικό βραχίονα και μετά μελετάται η χημική σύσταση των αερίων που απελευθερώνονται με τη θέρμανση.