Την έναρξη της παραγωγής ενός νέου, «χαμηλής απόδοσης», πυρηνικού όπλου άρχισε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.
Σύμφωνα με το NPR, η National Nuclear Security Administration αναφέρει πως η παραγωγή του όπλου, που είναι γνωστό ως W76-2, άρχισε στο Pantex Plant στο Τέξας Πάνχαντλ. Το γεγονός πρωτοέγινε γνωστό χάρη σε email στο Exchange Monitor, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το NPR.
To εν λόγω όπλο αποτελεί παραλλαγή του βασικού πυρηνικού όπλου που εκτοξεύεται από υποβρύχια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, του W76-1. Η συγκεκριμένη κεφαλή θεωρείται στρατηγικό όπλο κι έχει απόδοση περίπου 100 κιλοτόνων, σύμφωνα με τον Χανς Κρίστενσεν, διευθυντή του σχετικού προγράμματος της Federation of American Scientists. Συγκριτικά, η βόμβα που είχε πέσει στη Χιροσίμα είχε απόδοση 15 κιλοτόνων.
Ως προς το W76-2, θεωρείται ότι είναι «μίνι» για πυρηνικό όπλο, με απόδοση 5-7 κιλοτόνων, σύμφωνα με τον Κρίστενσεν. Αυτό εκτιμάται πως οφείλεται στην αφαίρεση του δεύτερου σταδίου του W76-1. Όσον αφορά στον σκοπό και τον λόγο ύπαρξής του, υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τραμπ είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός μικρότερου πυρηνικού όπλου, ικανού για εκτόξευση από υποβρύχια, πέρυσι, στο πλαίσιο του Nuclear Posture Review, όπου υποστηριζόταν πως η Ρωσία, που διαθέτει τέτοιου είδους (χαμηλότερης απόδοσης) τακτικά (και όχι στρατηγικά) πυρηνικά όπλα, θεωρεί ότι θα της έδιναν πλεονέκτημα σε μια πολεμική σύγκρουση. Η ιδέα είναι πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε τακτικό (περιορισμένο) επίπεδο, εκφοβίζοντας επαρκώς το ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να επιφέρουν μαζικά αντίποινα με στρατηγικά πυρηνικά όπλα από τη Συμμαχία και πιθανώς οδηγώντας σε τερματισμό μιας σύγκρουσης με ευνοϊκούς για τη Ρωσία όρους, για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης Τραμπ, πίσω από την ανάπτυξη του W76-2, τέτοιου είδους όπλα θα βοηθούσαν στην εξισορρόπηση της κατάστασης, μειώνοντας το ενδεχόμενο πρώτης χρήσης τέτοιων πυρηνικών από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα ανάλογης/συμμετρικής απάντησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κρίστενσεν εξέφρασε την ανησυχία πως τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν τον πυρηνικό πόλεμο πιο πιθανό, καθώς θα είναι πιο «εύκολη» η απόφαση της χρήσης τους αφενός, και αφ’ετέρου τα μέσα εκτόξευσής τους δεν διαφέρουν πολύ από τα αντίστοιχα των όπλων μεγαλύτερης ισχύος, οπότε και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο υπέρμετρης (και ολέθριας) αντίδρασης από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που εντοπιστεί εκτόξευση, καθώς είναι μάλλον απίθανο ο αντίπαλος να περιμένει να δει την ισχύ της έκρηξης πριν να προβεί σε συμμετρικά αντίποινα.
Σύμφωνα με τη National Nuclear Security Administration, τον Οκτώβριο του 2019 αναμένεται η πρώτη παράδοση μικρού αριθμού τέτοιων όπλων στο ναυτικό των ΗΠΑ.