Skip to main content

Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» του Fortnite: Η Apple ζητά αποζημιώσεις από τους δημιουργούς του

Σε νέα «επίθεση» προχωρά η Apple στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει γύρω από το δημοφιλές παιχνίδι Fortnite και την παρουσία του (ή όχι) στα καταστήματα εφαρμογών της ίδιας και της Google, με τον κολοσσό να απαιτεί από τη δημιουργό, Epic Games, χαμένα έσοδα στο App Store και άλλες αποζημιώσεις και να επιζητεί εντολή που θα απαγορεύει στην εταιρεία να λειτουργεί το δικό της in-app σύστημα πληρωμών.

Η Apple και η Epic έχουν εμπλακεί σε δικαστική αντιπαράθεση από τον Αύγουστο, όταν η Epic παρουσίασε το δικό της in-app σύστημα πληρωμών για να παρακάμπτει πρακτικές της Apple που χαρακτήρισε «μονοπωλιακές». Σημειώνεται πως το App Store (όπως και το κατάστημα της Google) κρατά το 30% από τα έσοδα που προκύπτουν από πώληση εφαρμογών μέσω αυτού. Επίσης, το App Store επιτάσσει οι developers να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της Apple.

H Apple έχει μπλοκάρει τη δυνατότητα της Epic να διαθέτει updates ή νέες εφαρμογές μέσω του App Store, και η Epic έχει μηνύσει την Apple, υποστηρίζοντας πως οι πρακτικές στο App Store παραβιάζουν τους νόμους περί antitrust. Όπως σημειώνει το Reuters, το δικαστήριο επέτρεψε στην Apple να εμποδίσει την Epic να διαθέτει νέους τίτλους όσο είναι σε εξέλιξη η υπόθεση, μα η υπάρχουσα έκδοση του Fortnite λειτουργεί ακόμα- όπως και το σύστημα πληρωμών της Epic.

Η Apple έχει αναφέρει πως θα φέρει το παιχνίδι πίσω στο κατάστημά της εάν η Epic απομακρύνει τη λειτουργία άμεσης πληρωμής και συμμορφωθεί στη συμφωνία που υπάρχει με τους developers. Ωστόσο η Epic αρνείται, υποστηρίζοντας πως αν το κάνει αυτό θα πρόκειται για «συνέργεια με την Apple στο να διατηρήσει το μονοπώλιο στις in-app πληρωμές στο iOS».

Σύμφωνα με το Reuters, με τα έγγραφα που υποβλήθηκαν την Τρίτη η Apple ζητά οικονομικές αποζημιώσεις για το σύστημα πληρωμών της Epic, ωστόσο δεν διευκρινίζει το ύψος τους. Επίσης ζητά αποζημίωση για τη βλάβη που, όπως υποστηρίζει, προκλήθηκε στη φήμη της από δυσαρεστημένους παίκτες του παιχνιδιού και μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων από την Epic, που περιελάμβανε μια παρωδία της τηλεοπτικής διαφήμισης «1984» της Apple- καθώς και έναν χαρακτήρα ονόματι «Tart Tycoon», που θυμίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τιμ Κουκ. Ακόμη η Apple ζητά δικαστική εντολή που θα αναγκάζει την Epic να απενεργοποιήσει το σύστημα πληρωμών της στο Fortnite σε συσκευές Apple.