Skip to main content

Άνθρωποι και γάτες δημιουργούν πέντε τύπους σχέσης μεταξύ τους

Η στενή σχέση της γάτας με τον άνθρωπο διαρκεί πολλές χιλιάδες έτη παρά το γεγονός ότι οι γάτες δεν εξελίχθηκαν ώστε να αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο με τρόπο ανάλογο με αυτόν που το κάνουν οι σκύλοι. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την σχέση ανάμεσα στις γάτες και τους ανθρώπους που ζουν μαζί τους.

Ερευνητές στην Βρετανία πραγματοποίησαν μια μελέτη συλλέγοντας στοιχεία από περίπου τέσσερις χιλιάδες κατόχους γάτας. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Animals» οι ερευνητές αναφέρουν ότι αναπτύσσονται πέντε τύποι σύνδεσης ανάμεσα σε μια γάτα και τον κάτοχο της. Σύμφωνα με τους ερευνητές ανάμεσα στην γάτα και τον άνθρωπο αναπτύσσεται «φιλία», «συνεξάρτηση», «απομακρυσμένη σχέση», «ανοικτή σχέση» και «ανέμελη σχέση».  

«Οι γάτες δημιουργούν στενές συναισθηματικές σχέσεις με τους ανθρώπους παρόλα αυτά γνωρίζουμε λίγα πράγματα για αυτές τις σχέσεις. Όπως συμβαίνει με κάθε σύνθετη κοινωνική σχέση ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στην γάτα και τον κάτοχο της είναι προϊόν μιας  διαδικασίας που έχει την δική της ανεξάρτητη δυναμική και σε αυτή παίζουν ρόλο οι προσωπικότητες του ατόμου και του ζώου. Μπορεί οι περισσότερες να γάτες να φαίνεται ότι είναι απόμακρες αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει στον βαθμό που πιστεύουμε» αναφέρει ο Ντάνιελ Μιλς ειδικός στην συμπεριφορά ζώων στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν όχι μόνο στην καλύτερη κατανόηση της σχέσης που αναπτύσσει ο άνθρωπος με την γάτα αλλά και στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών του ζώου για να την βελτίωση της φροντίδας του.