Skip to main content

Οι φυτοφάγοι είναι πιο υγιείς από τους κρεατοφάγους ακόμη και αν κάνουν καταχρήσεις

Με χαρά αναμένεται να υποδεχθούν οι απανταχού φυτοφάγοι την μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης οι φυτοφάγοι είναι πιο υγιείς από τους κρεατοφάγους ακόμη και αν καπνίζουν ή πίνουν αλκοόλ. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 300 εκατ. φυτοφάγοι σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων περίπου 180 χιλιάδων ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο εμφανές πρόβλημα υγείας. Από αυτά τα άτομα τα 167 χιλιάδες ήταν κρεατοφάγοι και οι υπόλοιποι φυτοφάγοι.Σύμφωνα με τους ερευνητές οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, φλεγμονών και μιας ορμόνης που έχει διαπιστωθεί ότι είναι σύμμαχος του καρκίνου. Τα μειωμένα επίπεδα αυτών των βιοδεικτών βοηθούν τον οργανισμό των φυτοφάγων που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ να περιορίζουν αξιοσημείωτα τις αρνητικές συνέπειες αυτών των καταχρήσεων.

Μάλιστα τα οφέλη στον οργανισμό των φυτοφάγων είναι ίδια για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους. Επιπλέον από τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται ότι χορτοφαγία εμποδίζει την εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας.  Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι ο μέσος χορτοφάγος έχει μειωμένα επίπεδα βιταμινών που συνδέονται με την υγεία των οστών και των αρθρώσεων ενώ επίσης διαθέτουν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα λίπους.

«Η μελέτη μας αποτελεί προσφέρουν πραγματική τροφή για σκέψη. Η μη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος εκτός του προσφέρει προστασία από σοβαρά προβλήματα υγείας όπως οι καρδιοπάθειες και ορισμένοι καρκίνοι. Επιπλέον ένα διαιτολόγιο που βασίζεται στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και διαφόρων καρπών παρέχει στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά, περισσότερες ίνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά και ουσίες. Όλα αυτά βοηθούν στο γιατί οι φυτοφάγοι εμφανίζονται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών που συνδέονται με την καταστροφή των κυττάρων και με χρόνιες παθήσεις« δηλώνει ο δρ. Κάρλος Μοράλες, μέλος της ερευνητικής ομάδας.