Skip to main content

Καταστροφή πυραύλου της SpaceX κατά την εκτόξευσή του

Ένας μη επανδρωμένος πύραυλος Falcon 9 της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ, SpaceX, εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ΒΒC, συντρίμμια έπεσαν στον Ατλαντικό.

Ο πύραυλος, που είχε 18 επιτυχείς εκτοξεύσεις μέχρι την Κυριακή, είχε ως αντικείμενο την αποστολή φορτηγού διαστημικού σκάφους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σύμφωνα με τη NASA, έχουν χαθεί σημαντικές προμήθειες, αλλά το πλήρωμα του Σταθμού είναι ασφαλές. Επίσης, οι τρεις αστροναύτες έχουν επαρκή εφόδια ως τα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ αναμένονται επισκέψεις από ρωσικά και ιαπωνικά σκάφη.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά από 139 δευτερόλεπτα πτήσης, αμέσως πριν το πρώτο επίπεδο του πυραύλου αποχωριστεί από το ανώτερο επίπεδο – το κορυφαίο του Falcon 9. Όπως έγραψε στο Twitter o Έλον Μασκ, υπήρξε πρόβλημα πίεσης σε δεξαμενή υγρού οξυγόνου.

Σε εξέλιξη είναι έρευνα πάνω στο περιστατικό, υπό την επίβλεψη της NASA και της FAA.

Το διαστημόπλοιο Dragon που μετέφερε ο πύραυλος είχε πάνω από δύο τόννους προμηθειών, περιλαμβανομένου ενός συστήματος πρόσδεσης το οποίο θα χρειαστεί αργότερα μέσα στη δεκαετία, όταν μελλοντικά επανδρωμένα σκάφη θα τεθούν σε υπηρεσία.