Skip to main content

Εφαρμογή ειδοποίησης για τρομοκρατικές επιθέσεις από τη γαλλική κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση λάνσαρε μια εφαρμογή που ειδοποιεί τους χρήστες για τρομοκρατικές επιθέσεις, δύο ημέρες πριν την έναρξη του Euro 2016, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο.

Η εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, ονόματι SAIP, εμφανίζει ενημέρωση/ προειδοποίηση στην οθόνη του κινητού του χρήστη (την τοποθεσία του οποίου εντοπίζει μέσω geolocation) εάν είναι σε εξέλιξη επίθεση κοντά στην τοποθεσία τους ή υποψία επικείμενου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν επίσης ενημερώσεις για μέχρι οκτώ επιπλέον γεωγραφικές ζώνες, περιλαμβανομένων μεμονωμένων ζωνών στην πρωτεύουσα.

Επίσης, παρέχονται πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πώς μπορεί ο χρήστης να μείνει ασφαλής. Η εμφάνιση της ενημέρωσης δεν παράγει ήχο ή δόνηση στο κινητό, για να διασφαλίζεται ότι κάποιος που μπορεί να κρύβεται από τρομοκράτες δεν θα «προδοθεί» εξαιτίας της.

Η κυκλοφορία της εφαρμογής προκάλεσε αίσθηση στα social media, με αρκετούς να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και άλλους να επισημαίνουν ότι αν και ανησυχητική, μπορεί να είναι μια χρήσιμη εφαρμογή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, ενώ μελλοντικές εκδόσεις της θα ενημερώνουν τους χρήστες και για άλλες επιθέσεις, περιλαμβανομένων πλημμυρών και βιομηχανικών ατυχημάτων. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές με iOS και Android.

Από πλευράς του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε ενημέρωση στους Βρετανούς πολίτες την Τρίτη πως τα στάδια, οι χώροι των φιλάθλων και τα πολυσύχναστα μέρη που σχετίζονται με μεταφορές είναι πιθανοί στόχοι για επίθεση κατά τη διοργάνωση.