Skip to main content

Ρομπότ που νιώθουν πόνο

Ένα τεχνητό ρομποτικό νευρικό σύστημα που θα «διδάσκει στα ρομπότ να νιώθουν πόνο» και να αντιδρούν γρήγορα για να αποφεύγουν ζημιά στα εξαρτήματά τους, αναπτύσσουν Γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Leibniz στο Αννόβερο.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τη δουλειά τους την προηγούμενη εβδομάδα στην IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Μιλώντας στο IEEE Spectrum, ο Γιόχαν Κουν, ένας εξ αυτών, εξηγεί ότι ο πόνος στην ουσία είναι ένα σύστημα προστασίας. «Όταν αποφεύγουμε την πηγή του πόνου, μας βοηθά να μην πληγωθούμε» σημειώνει σχετικά, συμπληρώνοντας ότι άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να νιώθουν πόνο πληγώνονται πολύ πιο συχνά, επειδή τα σώματά τους δεν αντιδρούν ενστικτωδώς σε πράγματα που τα τραυματίζουν.

Ο Κουν συνεργάστηκε στο πρόγραμμα με τον καθηγητή Σάμι Χανταντίν, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς του κόσμου στη φυσική αλληλεπίδραση ανθρώπων και ρομπότ, και υποστηρίζει πως, προστατεύοντας τα ίδια τα ρομπότ, το σύστημα αυτό θα προστατεύει και τους ανθρώπους εργάτες, καθώς θα εργάζονται σε μικρή απόσταση από τα ρομπότ και προβλήματα που δεν έχουν εντοπιστεί θα μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα.

Η άποψη των δύο ερευνητών είναι ότι, αν οι βιολογικοί μας μηχανισμοί για την αίσθηση και την αντίδραση στον πόνο είναι τόσο αποτελεσματικοί, γιατί να μη δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο για τα ρομπότ που θα τους μιμείται;

Το όλο σύστημα χρησιμοποιεί ένα «νευρικό μοντέλο ρομποτικού ιστού που εμπνέεται από τη δομή του ανθρώπινου δέρματος» για να «αποφασίζει πόσο πόνο θα έπρεπε να νιώθει το ρομπότ, για μια δεδομένα ποσότητα δύναμης. Όπως οι ανθρώπινοι νευρώνες, το μοντέλο μεταδίδει πληροφορίες πόνου σε επανειλημμένες «εξάρσεις» αν η δύναμη που ασκείται ξεπεράσει ένα όριο, και το σχετικό «χειριστήριο πόνου» αντιδρά, αφού πρώτα καταχωρήσει τις πληροφορίες ως ελαφρύ, μέσο ή μεγάλο πόνο. Το ρομπότ «νιώθει» άσχημα και αποσύρεται λίγο μόλις παύσει το γεγονός που προκαλεί τον πόνο, για να επιστρέψει μετά σε περίπτωση μικρού πόνου. Σε περίπτωση μέσου, αποσύρεται πιο μακριά, ενώ σε περίπτωση μεγάλου λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, καθώς θεωρείται πως απαιτείται βοήθεια.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του IEEE Spectrum, το paper αυτό αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός pain-based reflex controller, το οποίο μπορεί να ακούγεται κάπως «απάνθρωπο» ως ιδέα, αλλά αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα ρομπότ σε τελική ανάλυση.