Skip to main content

Κινεζικά σχέδια για επαναχρησιμοποιούμενους διαστημικούς πυραύλους

Σχέδια για ανάπτυξη και χρήση επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών πυραύλων, στα πρότυπα της SpaceX και της Blue Origin στις ΗΠΑ, έχουν κινεζικές εταιρείες, σύμφωνα με το blog Eastern Arsenal του Popular Science, που εξειδικεύεται σε θέματα κινεζικής στρατιωτικής και αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το Eastern Arsenal, η CASC (Chinese Aerospace Science and Technology Corporation), μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στον τομέα της κατασκευής διαστημικών πυραύλων στην Κίνα, ανακοίνωσε πως ο πύραυλος Long March (CHang Zheng) LM-8 θα εκτοξευτεί το 2020. Όπως και στις περιπτώσεις των πυραύλων Falcon της SpaceX, το πρώτο επίπεδο του LM-8 θα είναι επαναχρησιμοποιούμενο και θα χρησιμοποιεί εναπομείναντα καύσιμα για να προσεδαφίζεται κάθετα.

Το LM-8 είναι ένας μέσου μεγέθους πύραυλος, ικανός να μεταφέρει φορτίο 7,7 τόνων σε χαμηλή τροχιά. Κάποια τμήματά του είναι κοινά με τον μεγαλύτερο Long March 7, ωστόσο διαθέτει μόνο δύο πυραυλοκινητήρες K2. Όταν το δεύτερο επίπεδο αποκολλάται για να τεθεί σε τροχιά, το πρώτο επίπεδο θα επιστρέφει στη Γη χρησιμοποιώντας τα καύσιμα που έχουν απομείνει για να ακουμπήσει στην εξέδρα προσγείωσης και ειδικά πτερύγια (grid fins).

Επιπλέον, η CASC σχεδιάζει να δοκιμάσει grid fins σε πύραυλο Long March 4Β το επόμενο έτος για να τις εξελίξει περισσότερο, ενώ σχεδιάζεται για το 2020 εκτόξευση ενός επαναχρησιμοποιούμενου, μικρότερου Long March 6. Εάν αυτά τα τεστ επιτύχουν, τότε θα προχωρήσουν το σχέδιο της CASC να καταστήσει όλους τους πυραύλους της επαναχρησιμοποιούμενους ως το 2035. Αυτό, όπως σημειώνει το Eastern Arsenal, θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τις κινεζικές εταιρείες στον δρόμο προς μια αγορά διαστημικών εκτοξεύσεων με επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους: Η Linkspace έχει και αυτή σχέδια για πτήση του New Line 1, που επίσης θα μπορεί να προσγειώνεται κάθετα, για το 2020, ενώ τόσο η CASC όσο και η CASIC σχεδιάζουν να έχουν έτοιμα προς πτήση διαστημοπλάνα ως το ίδιο έτος.