Skip to main content

Εναλλακτική «Wikipedia» από την Κίνα το 2018

Η Κίνα σκοπεύει να λανσάρει μια online εκδοχή της εθνικής της εγκυκλοπαίδειας το επόμενο έτος, για να ανταγωνιστεί τη Wikipedia.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πάνω από 20.000 άτομα έχουν προσληφθεί για να εργαστούν πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα, που θα περιλαμβάνει 300.000 εγγραφές, 1.000 λέξεων περίπου η καθεμία, σύμφωνα με το BBC.

Αντίθετα με τη Wikipedia, η κινεζική online εγκυκλοπαίδεια θα δημιουργηθεί από ακαδημαϊκούς προερχόμενους από κρατικά πανεπιστήμια και δεν θα υπόκειται σε ανοικτό έλεγχο και ανανέωση από εθελοντές. Σημειώνεται πως η πρόσβαση στη Wikipedia επιτρέπεται στην Κίνα, αλλά μέρος του υλικού της είναι μπλοκαρισμένο.

Η Εγκυκλοπαίδεια της Κίνας «δεν είναι βιβλίο, αλλά ένα Μεγάλο Τείχος πολιτισμού» είχε πει μέσα στον Απρίλιο ο Γιανγκ Μούζι, επικεφαλής του project και της Ένωσης Διανομής Βιβλίων και Περιοδικών της Κίνας. Ο Γιανγκ, που έχει χαρακτηρίσει τη Wikipedia «ανταγωνιστή», πρόσθεσε ότι η Κίνα δέχεται διεθνή πίεση για να δημιουργήσει τη δική της πλατφόρμα για την «καθοδήγηση του κοινού και της κοινωνίας».

Σημειώνεται πως η Εγκυκλοπαίδεια της Κίνας εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1993, σε έντυπη μορφή, και δεύτερη έκδοσή της βγήκε το 2012. Η ιδέα για μια online έκδοση είχε πρωτοεμφανιστεί το 2011, αλλά η δουλειά πάνω σε αυτήν άρχισε μόλις πρόσφατα.

Όπως σημειώνει το BBC, αυτή η κίνηση θα φέρει την κινεζική κυβέρνηση σε άμεσο ανταγωνισμό με τοπικές εταιρείες που έχουν φτιάξει τις δικές τους online εγκυκλοπαίδειες (Baidu, Qihu 360), αλλά και με την ίδια τη Wikipedia.

Την περασμένη εβδομάδα οι τουρκικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στη Wikipedia στη χώρα, χωρίς να δώσουν κάποιο λόγο. Επίσης, το 2014 η Ρωσία είχε ανακοινώσει σχέδια για μια δική της εναλλακτική στη Wikipedia, με στόχο, όπως είχε υποστηριχθεί, να παρέχονται καλύτερες πληροφορίες για την ίδια τη χώρα από αυτές που είναι διαθέσιμες στη Wikipedia.