Skip to main content

Ένα άβαταρ τεχνητής νοημοσύνης είναι η νέα εκπρόσωπος της Ουκρανίας για τον πόλεμο με τη Ρωσία (βίντεο)

πηγή φωτό. (@MFA_Ukraine/Twitter)
Στη φωτογραφία εικονίζεται η νέα ΑΙ εκπρόσωπος της Ουκρανίας

Τεχνολογία ΑΙ και στην ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο

Η Ουκρανία παρουσίασε το νέο εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, μια εντυπωσιακή σε εμφάνιση νεαρή γυναίκα η οποία είναι… ένα άβαταρ τεχνητής νοημοσύνης. Η Victoria Shi θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες πολεμικές της προσπάθειες κατά της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Το όνομα της νέα εκπροσώπου προέρχεται από τη λέξη «νίκη» και την ουκρανική συντομογραφία της τεχνητής νοημοσύνης.  Η Victoria Shi σχεδιάστηκε ώστε να μοιάζει στην Ουκρανή τραγουδίστρια και influencer Ρόζαλι Νόμπρε  που συμφώνησε να συμμετάσχει στο πρότζεκτ. Το άβαταρ είναι ντυμένο στα μαύρα με μια καρφίτσα με σημαία της Ουκρανίας, τα μαλλιά τραβηγμένα προς τα πίσω και φοράει σκουλαρίκια με καρφιά. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Εξωτερικών (MFA), η Shi παρουσίασε τον εαυτό της και περιέγραψε τον ρόλο της και τις λειτουργίες της, λέγοντας ότι δημιουργήθηκε για να προστατεύει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ουκρανών πολιτών στο εξωτερικό».

Η ενημέρωση και τα μέτρα προστασίας

Η απόφαση να προστεθεί ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της AI «δεν ήταν μια ιδιοτροπία», αλλά είναι μια απαίτηση των προσπαθειών εν καιρώ πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα. «Σε τελική ανάλυση», είπε, «για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα που είναι απαραίτητα για τη χώρα, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες και να είμαστε ένα βήμα μπροστά».

Μιλώντας για τον ρόλο της ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, η Σι είπε στο μήνυμά της στο βίντεο: «Η δουλειά μου θα είναι να αναφέρω επιχειρησιακές και επαληθευμένες πληροφορίες του προξενικού τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας στο κοινό.
«Θα ενημερώσω τους δημοσιογράφους για νέα σχετικά με το έργο των προξένων για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ουκρανών πολιτών στο εξωτερικό, την ανταπόκριση σε περιστατικά ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και άλλες ειδήσεις».

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε άλλους τομείς των πολεμικών της προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού ναρκών ξηράς, του εντοπισμού εγκλημάτων πολέμου και της μετεγκατάστασης εκτοπισμένων πολιτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει μέτρα για την προστασία του Shi από τους χάκερ ή την ψηφιακή παραποίηση, τοποθετώντας έναν κωδικό QR στο κάτω μέρος κάθε βίντεο που θα μεταφέρει τους θεατές απευθείας σε μια έκδοση κειμένου της δήλωσης στον επίσημο κυβερνητικό ιστότοπο.
Εάν δεν υπάρχει κωδικός QR στο βίντεο δεν θεωρείται αυθεντικό και διευκρινίστηκε ότι το άβαταρ δεν θα πάρει τη θέση κάποιου άλλου ατόμου αλλά θα προστεθεί στο επικοινωνιακό τιμ.

Naftemporiki.gr