Skip to main content

Ο κυνηγός εξωπλανητών TESS εντόπισε περιπλανώμενο πλανήτη στο γαλαξία μας

πηγή φωτό. (Robert Lea (created with Canva)/NASA)
Καλλιτεχνική απεικόνιση τοου δορυφόρου TESS και ενός περιπλανώμενου πλανήτη

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που δημιουργεί νέα δεδομένα για την συγκεκριμένη αποστολή εξερεύνησης του Σύμπαντος

Διάφορα κοσμικά φαινόμενα ή συνδυασμός κοσμικών φαινομένων που εξελίσσονται σε πλανητικά συστήματα απομακρύνουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιον από τους πλανήτες ενός συστήματος από αυτό υποχρεώνοντας τον να ταξιδεύει μόνος του στο Σύμπαν.

Ανάμεσα στους περισσότερους από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας υπάρχουν και ορισμένοι από αυτούς τους… ορφανούς και περιπλανώμενους πλανήτες. Μια μελέτη που έγινε πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία αναφέρει ότι ο αριθμός των περιπλανώμενων πλανητών στο γαλαξία μας είναι τεράστιος με την εκτίμηση των ερευνητών να κάνει λόγο για περίπου 50 δισεκατομμύρια περιπλανώμενους πλανήτες. Άλλες μελέτες εκτοξεύουν τον αριθμό των περιπλανώμενων πλανητών στο γαλαξία μας σε μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια και άλλες σε κυριολεκτικά αμέτρητους.

Ο φακός

Το δορυφορικό σύστημα αναζήτησης εξωπλανητών TESS της NASA εντόπισε όπως όλα δείχνουν τον πρώτο του περιπλανώμενο εξωπλανήτη. Ερευνητική ομάδας με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT, μελετούν δεδομένα του TESS και αναφέρουν ότι με την τεχνική του βαρυτικού φακού το δορυφορικό σύστημα έχει εντοπίσει ένα περιπλανώμενο πλανήτη. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί οι ερευνητές λένε ότι ανοίγει ένα νέο πεδίο ανακαλύψεων του TESS στο Σύμπαν.

Ο βαρυτικός φακός είναι ένα φαινόμενο καμπύλωσης του φωτός κατά το οποίο το φως ενός κοντινότερου στον παρατηρητή κοσμικού σώματος (ενός άστρου, γαλαξία ή στην περίπτωση μας μιας μαύρη τρύπας) λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός επιτρέποντας του να δει ένα άλλο κοσμικό σώμα που «κρύβεται» πίσω τους σε πολύ πιο μακρινή απόσταση.

Naftemporiki.gr