Skip to main content

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος που απειλεί την Ελλάδα;

Φωτ. REUTERS/Toby Melville

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο που αναμένεται κάνει την εμφάνιση του τα επόμενα 24ωρα

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει την χώρα μας τις επόμενες μέρες με έντονα καιρικά φαινόμενα και πιθανώς ένα πολικό αεροχείμαρρο που μπορεί να εκτοπίσει τη σκόνη και να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς.

Τι είναι όμως ο πολικός αεροχείμαρρος; O πολικός αεροχείμαρρος είναι μια ζώνη ισχυρών ανέμων ανώτερου επιπέδου που βρίσκεται στην κορυφή ενός πολικού μετώπου. Οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι στην τροπόπαυση, που είναι το ανώτερο όριο της τροπόσφαιρας, και κινούνται προς μια γενικά δυτική κατεύθυνση στα μεσαία πλάτη. Η κατακόρυφη διάτμηση ανέμου που εκτείνεται κάτω από τον πυρήνα αυτού του ρεύματος πίδακα σχετίζεται με οριζόντιες κλίσεις θερμοκρασίας που εκτείνονται στην επιφάνεια. Κατά συνέπεια, αυτός ο πίδακας εκδηλώνεται ως ένα μέτωπο που σηματοδοτεί τη διαίρεση μεταξύ ψυχρότερου και θερμότερου αέρα.

Η Αττική

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στην χώρα κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο το διήμερο Παρασκευής-Σαββάτου ενώ το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει για την Αττική το επόμενο τριήμερο γενικά καλό καιρό με μικρότερες θερμοκρασίες από αυτές των τελευταίων ημερών και κάποιες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.

Naftemporiki.gr