Skip to main content

Πιο κοντά στην καθολική μνήμη υπολογιστών

πηγή φωτό Intel

Δημιουργήθηκε νέο «γρήγορο» και ενεργειακά αποδοτικό υλικό

Οι υπολογιστές σήμερα χρησιμοποιούν βραχυπρόθεσμη μνήμη, όπως μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM) και μακροπρόθεσμη μνήμη flash , όπως μονάδες SSD ή σκληρούς δίσκους, για διαφορετικούς σκοπούς. Η μνήμη RAM είναι γρήγορη, αλλά χρειάζεται σημαντικό χώρο και σταθερή παροχή ρεύματος, που σημαίνει ότι τα δεδομένα της εξαφανίζονται όταν ο υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος. Η μνήμη flash, από την άλλη πλευρά, διατηρεί δεδομένα χωρίς να χρειάζεται ρεύμα και είναι πολύ πιο πυκνή, αλλά είναι πιο αργή από τη μνήμη RAM στη μεταφορά των αποθηκευμένων δεδομένων της στον επεξεργαστή.

Στόχος της βιομηχανίας των υπολογιστών είναι η δημιουργία της αποκαλούμενης «καθολικής μνήμης» υπολογιστή που είναι τόσο γρήγορη όσο και ενεργειακά αποδοτική.  Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει ένα υλικό που ανέπτυξε το οποίο όπως υποστηρίζει φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα την καθολική μνήμη.

Το νέο υλικό που ονομάστηκε «GST467» και περιέχει περιέχει γερμάνιο, αντιμόνιο και τέρβιο. Το υλικό χρησιμοποιήθηκε ως ένα επαναλαμβανόμενο στρώμα σε μια δομή στοιβαγμένων στρωμάτων, γνωστή ως υπερπλέγμα, και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για καθολική μνήμη που μπορεί να αντικαταστήσει τόσο τη μνήμη RAM όσο και την Flash. Μπορεί επίσης να είναι ταχύτερο, φθηνότερο και λιγότερο ενεργοβόρο, είπαν οι ερευνητές.

Αρκετά τεχνικά εμπόδια παραμένουν μέχρι να είναι εμπορικά βιώσιμη μια καθολική μνήμη που συνδυάζει την ταχύτητα της RAM και τη μακροπρόθεσμη μνήμη της αποθήκευσης flash. Αλλά αυτό το πρωτότυπο είναι τόσο κοντά όσο έχει έρθει κανείς, έγραψαν οι επιστήμονες στην εργασία τους.

Naftemporiki.gr