Skip to main content

H Σελήνη συρρικνώνεται και «κουνιέται» απειλώντας τη δημιουργία βάσεων

Προκαλούνται σεισμοί και κατολισθήσεις σε σημεία που έχουν επιλεγεί για να πάνε αστροναύτες

Ο σχεδιασμός προσεδάφισης διαστημικών σκαφών στη Σελήνη είναι μια εξίσωση πολυπαραγοντική. Αν το σκάφος είναι μη επανδρωμένο πρέπει να επιλεγεί ένα σημείο προσσελήνωσης που να είναι ασφαλές και ταυτόχρονα σε σημείο που να το βλέπει μόνιμα το ηλιακό φως ώστε να φορτίζονται τα φωτοβολταϊκά συστήματα του σκάφους.

Όμως σύντομα ξεκινούν οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη αρχικά από την NASA και στη συνέχεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) καθώς και την Κίνα με την Ρωσία. Οι ΗΠΑ, η ESA και η διεθνής συμμαχία που έχει δημιουργήσει το δίπολο Κίνας-Ρωσίας έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους να δημιουργήσουν εντός της προσεχούς δεκαετίας επανδρωμένες βάσεις πάνω στον φυσικό μας δορυφόρο ενώ βέβαιο θεωρείται και το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα που θα θελήσει να αποκτήσει παρουσία με εγκαταστάσεις (ορυχεία, τουριστικά καταλύματα κλπ.) στη Σελήνη.

Για τις επανδρωμένες αποστολές εκτός από το ασφαλές στερεό έδαφος και τη σταθερή ηλιοφάνεια προστίθεται ο παράγοντας της παρουσίας νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος της περιοχής της προσσελήνωσης αφού η επιτυχής λειτουργία αρχικά βάσεων και αργότερα αποικιών στη Σελήνη βασίζεται στην εκμετάλλευση του παγωμένου νερού που έχει εντοπιστεί στο σεληνιακό υπέδαφος.

Το νερό θα χρησιμοποιηθεί φυσικά για κατανάλωση αλλά η επεξεργασία του θα προσφέρει το πολύτιμο οξυγόνο για να αναπνέουν οι κάτοικοι των σεληνιακών εγκαταστάσεων αλλά και καύσιμα (υδρογόνο) για να μπορούν να πραγματοποιηθούν από τη Σελήνη εκτοξεύσεις πυραύλων. Όμως νέα γεωλογικά ευρήματα στη Σελήνη προσθέτουν νέες παραμέτρους στον σχεδιασμό των επανδρωμένων αποστολών εκεί.

Οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στα σημεία που θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες τουλάχιστον επανδρωμένες αποστολές και αυτά βρίσκονται στο νότιο πόλο του φεγγαριού όπου έχουν εντοπισθεί αποθέματα παγωμένου νερού. Όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι στις περιοχές που είναι υποψήφιες για προσσελήνωση επανδρωμένων αποστολών γίνονται σεισμοί και πραγματοποιούνται κατολισθήσεις γεγονός που καθιστά αυτές τις περιοχές επικίνδυνες όχι μόνο για προσσελήνωση αλλά και για δημιουργία εγκαταστάσεων προκαλώντας όπως είναι επόμενο πονοκεφάλους στην επιστημονική κοινότητα και τις διαστημικές υπηρεσίες που πρέπει να βρουν τώρα λύσεις για αυτό το απρόσμενο πρόβλημα.

Αιτία αυτών των γεωλογικών φαινομένων είναι σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός ότι η Σελήνη συρρικνώνεται. Η συρρίκνωση οφείλεται στην ψύξη του εσωτερικού του φεγγαριού σε μια διεργασία που παρομοιάζεται με αυτή που ένα σταφύλι μετατρέπεται σε σταφίδα. Η διαδικασία αυτή προκαλεί σεισμικές δονήσεις που έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να διαρκούν για πολλές ώρες και επίσης αυτή η διεργασία κάνει εύθραυστή την επιφάνεια της Σελήνη δημιουργώντας έτσι ένα άκρως επικίνδυνο περιβάλλον για δημιουργία εγκαταστάσεων σε διάφορα σημεία της.

Θα πρέπει συνεπώς να γίνει επανεκτίμηση των σημείων προσσελήνωσης και δημιουργίας βάσεων όπως πιθανώς να πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτή η κατάσταση στον σχεδιασμό των σεληνιακών οικημάτων και στα υλικά που θα αποτελούνται.

Naftemporiki.gr