Skip to main content

Ο «ελεύθερος σκοπευτής» της Ιαπωνίας στη Σελήνη… αναστήθηκε

Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η JAXA φαίνεται η σεληνάκατος που έχει προσεδαφιστεί με κλίση. πηγή φωτό (JAXA, Takara Tomy, Sony Group Corporation and Doshisha University)

Το ηλιακό φως έπεσε πάνω στο φωτοβολταϊκό σύστημα της σεληνακάτου και αυτή ενεργοποιήθηκε

Το μικρό ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) πρσεδαφίστηκε στη Σελήνη στις 19 Ιανουαρίου. Η προσσελήνωση έγινε σε απόσταση περίπου 55 μέτρων από το σημείο που είχε επιλεγεί ως στόχος δηλαδή έγινε με υψηλό βαθμό ακριβείας. Ο στόχος να προσσεληνωθεί το σκάφος αυτό σε ακτίνα 100 μέτρων από το σημείο-στόχο, ενώ εν γένει οι προσσεληνώσεις γίνονται σε απόσταση χιλιομέτρων απ’ αυτό, ήταν το βασικό μέρος της αποστολής και ήταν επιτυχές.

Όσο πιο μακριά προσεδαφίζεται ένα διαστημικό σκάφος από το σημείο που έχει επιλεγεί τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της αποστολής αφού το σημείο που θα καταλήξει το σκάφος μπορεί να μην επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του ή οι τοπικές συνθήκες να είναι διαφορετικές από αυτές για τις οποίες είναι σχεδιασμένο να κάνει έρευνες το σκάφος. Για αυτό και είναι κρίσιμος παράγοντας η προσεδάφιση ενός σκάφους κοντά στο σημείο που έχει επιλεγεί ειδικά από την στιγμή που ξεκινούν σύντομα και οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Όμως όπως διαπιστώθηκε το SLIM που έχει λάβει το παρατσούκλι «ελεύθερος σκοπευτής» για να παραπέμπει στην ακρίβεια της στόχευσης του προσεδαφίστηκε μεν ομαλά αλλά με μια μικρή κλίση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το φωτοβολταϊκό σύστημα του σκάφους να μην μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως για να τροφοδοτηθεί γρήγορα με ενέργεια και να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Οι επιτελείς της αποστολής χρησιμοποίησαν το εφεδρικό σύστημα ενέργειας που λειτουργεί με μπαταρίες για λίγες ώρες μετά την προσσελήνωση και στη συνέχεια έθεσαν εκτός λειτουργίας το σκάφος για να κρατήσουν αποθέματα ενέργειας εκτιμώντας πώς κάποια στιγμή οι τροχιακές κινήσεις Σελήνης-Ήλιου θα οδηγούσαν το φως του μητρικού μας άστρου στους ηλιακούς συλλέκτες και ήθελαν να ενεργοποιήσουν ξανά τη σεληνάκατο τότε ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως έκανε γνωστό η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) το ηλιακό φως έφτασε στο φωτοβολταϊκό σύστημα του SLIM και το σκάφος έχει αρχίσει πλέον να παράγει ενέργεια για να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της αποστολής του που είναι η συλλογή γεωλογικών και ατμοσφαιρικών μελετών στο φυσικό μας δορυφόρο.

Naftemporiki.gr