Skip to main content

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου (τεχνητής νοημοσύνης) πες μου πότε θα πεθάνω; (βίντεο)

πηγή φωτό NuraLogic

Μια προηγμένη συσκευή ελέγχου της υγείας του χρήστη

Υπάρχουν πρωινά που μπορείς να πεις ότι δεν αισθάνεσαι καλά κοιτάζοντας απλά στον καθρέφτη  αλλά ένας νέος «καθρέφτης» τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται να σου πει πολλά περισσότερα. Πρόκειται για ένα κάθετο tablet 21,5 ιντσών με ενσωματωμένη κάμερα που παρουσιάστηκε στη CES, τη μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας που διεξήχθη στο Λας Βέγκας.

Η συσκευή ελέγχει περισσότερες από 100 παραμέτρους υγείας σαρώνοντας τη ροή του αίματος κάτω από την επιφάνεια του προσώπου του ατόμου που κάθεται απέναντι της. Η συσκευή υπόσχεται να ανιχνεύει σημάδια για τα πάντα, από υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπτώματα πυρετού, κατάθλιψη ή κίνδυνο ψυχικής υγείας, κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου 10 ετών, έως «γήρανση του δέρματος του προσώπου». Σε μια ενδιαφέρουσα όσο και ολίγον μακάβρια δυνατότητα της η συσκευής μετά την επεξεργασία των δεδομένων ενημερώνει τον χρήστη της για το πότε θα… πεθάνει.

Στην καρδιά της νέας συσκευής, το Anura MagicMirror της NuraLogix, είναι ένας ισχυρός εσωτερικός οπτικός αισθητήρας που συγκεντρώνει δεδομένα για ανάλυση ενός αλγόριθμου που βασίζεται σε σύννεφο. Ο αισθητήρας, η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία Διαδερμικής Οπτικής Απεικόνισης (TOI) της NuraLogix, χρησιμοποιεί μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ήδη στα νοσοκομεία τεχνικά γνωστή ως Φωτοπληθυσμογραφία που καταγράφει τις αλλαγές στον όγκο του αίματος στα μικροσκοπικά «μικροαγγειακά» τριχοειδή του ιστού του προσώπου.

Αυτά τα δεδομένα ροής αίματος αποστέλλονται στη συνέχεια στην πλατφόρμα DeepAffex «Affective Ai» της εταιρείας, η οποία «χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους AI επεξεργασίας σήματος και μηχανικής εκμάθησης για να υπολογίσει περισσότερες από 100 παραμέτρους υγείας», σύμφωνα με την εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της NuraLogix, Μάρτζιο Ποτσουόλι εξηγεί ότι η κάμερα του MagicMirror δεν χρησιμοποιεί καμία τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Μόνο τα δεδομένα ροής αίματος αποστέλλονται στο σύννεφο για ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης.

Οι δημιουργοί της συσκευής ευελπιστούν ότι θα αξιοποιηθεί στον τομέα της προειδοποίησης ανθρώπων για την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται και βρει χώρο λειτουργίας σε σπίτια, γυμναστήρια, σχολεία, οίκους ευγηρίας, φαρμακεία, αίθουσες αναμονής κλινικών ή ακόμα και σε εργοτάξια όπου οι γρήγορες αξιολογήσεις υγείας μπορεί να σημαίνουν ζωή ή θάνατο.

Naftemporiki.gr