Skip to main content

Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή της τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας

Σε λίγες μέρες ξεκινά η μεγαλύτερη έκθεση της βιομηχανίας της τεχνολογίας

Το Consumer Electronic Show (CES) είναι η μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο και αποτελεί το σημείο αναφοράς της βιομηχανίας της τεχνολογίας αφού χιλιάδες εταιρείες παρουσιάζουν τις νέες τους δημιουργίες. Η CES διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1967 στην Νέα Υόρκη και γινόταν δύο φορές τον χρόνο σε διαφορετική αμερικανική πόλη. Κάποια στιγμή εξαιτίας της συνεχώς μεγαλύτερης έκτασης και σημασίας που αποκτούσε η έκθεση αυτή αποφασίστηκε να γίνεται μια φορά ετησίως και τελικά επιλέχθηκε το Λας Βέγκας ως μόνιμος τόπος διεξαγωγής της.

Πριν την πανδημία ο αριθμός των εταιρειών που εμφανίζονταν στη CES ξεπερνούσε τις τέσσερις χιλιάδες ενώ ο αριθμός των επισκεπτών άγγιζε τις 200 χιλιάδες άτομα. Για αυτό τον λόγο στη CES αποφάσισαν να συμμετέχουν και εταιρείες άλλων κλάδων όπως αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροναυπηγικής κ.α. παρουσιάζοντας τις τελευταίες τους δημιουργίες ή φουτουριστικές τεχνολογίες που αναπτύξει για επόμενης γενιάς μοντέλα οχημάτων.

H CES 2024 θα ανοίξει τις πύλες της στις 9 Ιανουαρίου και θα τις κλείσει στις 12 Ιανουαρίου. Φυσικά θα παρουσιαστούν χιλιάδες νέα προϊόντα και τεχνολογίες αιχμής. Πολλές εταιρείες βλέπουν την CES λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που αυτή λαμβάνει ως μια ευκαιρία προβολής τους και φροντίζουν να εμφανίζουν στην έκθεση είτε τις νέες τους ναυαρχίδες είτε τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και προϊόντα αναπτύσσουν στα εργαστήρια τους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένους από τους τομείς που αναμένεται να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας στη φετινή CES.

Wi-Fi 7 των… πάντων

Στην CES αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους ηλεκτρονικά συστήματα και προϊόντα που θα υποστηρίζουν τα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi 7. Μερικά πλεονεκτήματα του Wi-Fi 7 περιλαμβάνουν μέγιστες ταχύτητες έως και 46 Gbps που είναι πάνω από δύο φορές πιο γρήγορες από αυτές μέσω Wi-Fi 6/6E μαζί με εύρος ζώνης 320 Mhz που προσφέρει διπλάσια χωρητικότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το MLO (λειτουργία πολλαπλών συνδέσμων) που επιτρέπει στις συσκευές Wi-Fi 7 να χρησιμοποιούν δύο μπάντες ταυτόχρονα μετατρέποντας ουσιαστικά μια ενιαία ασύρματη σύνδεση σε ένα… αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων. Για άτομα με μεγαλύτερα σπίτια, αυτό θα βελτιώσει την απόδοση συσκευών. Το QAM (τετραγωνική διαμόρφωση πλάτους) λαμβάνει επίσης σημαντική ώθηση από το 1024-QAM στο Wi-Fi 6/6E στο 4096-QAM με Wi-Fi 7 που επιτρέπει στις συσκευές να συσκευάζουν περισσότερες πληροφορίες στο ίδιο σήμα φορέα. Το μειονέκτημα είναι ότι ενώ υπάρχουν ορισμένες συσκευές που πωλούνται σήμερα και υποστηρίζουν Wi-Fi 7 οι σημερινές τηλεπικοινωνιακές υποδομές και οι δυνατότητες των εμπλεκόμενων εταιρειών δεν μπορούν ακόμη να ανταποκριθούν σε αυτή την τεχνολογική συνθήκη.

πηγή φωτό Netgear

PC τεχνητής νοημοσύνης

Ένας όρο που αναμένεται να κάνει αρκετό θόρυβο το 2024 αυτός είναι “AI PC”. Είναι μια φράση που χρησιμοποιούν οι δύο κολοσσοί της βιομηχανίας των επεξεργαστών υπολογιστών, Intel και MD,  για να περιγράψουν προσωπικούς υπολογιστές εξοπλισμένους με τσιπ που θα διαθέτουν τεχνολογίες της αποκαλούμενης «νευρωνικής επεξεργασίας.

Παρόμοια με τον τρόπο που οι μονάδες GPU επιταχύνουν την επεξεργασία γραφικών για παιχνίδια, μια NPU εκτελεί εργασίες τεχνητής νοημοσύνης για να τις χειριστεί πιο αποτελεσματικά. Για τα Windows 11, αυτό περιορίζεται κυρίως στα Studio Effects της Microsoft, τα οποία μπορούν να θολώσουν το φόντο της συνομιλίας μέσω βίντεο ή να αυξήσουν τον φωτισμό σας. Αλλά περισσότερες λειτουργίες AI των Windows φημολογείται ότι είναι καθ’ οδόν μέσω του βοηθού τεχνητής νοημοσύνης Copilot AI της Microsoft αλλά και εφαρμογές ΑΙ από εταιρείες όπως η Adobe και η Audacity. Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης δεν θα περιορίζονται μόνο στα PC αλλά και στα laptop.

πηγή φωτό Intel

 
Ασύρματες τηλεοράσεις

Το Displace έγινε διάσημη στην περσινή CES παρουσιάζοντας την πρώτη πραγματικά ασύρματη τηλεόρασή του που μπορούσε να τοποθετηθεί οπουδήποτε ακόμη και σε ένα παράθυρο. Όμως επρόκειτο για ένα πρωτότυπο και η εταιρεία δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.

Η Displace ανακοίνωσε ότι θα εμφανιστεί στη φετινή CES με δύο μοντέλα, το Displace Mini 27 ιντσών και το Displace Flex 55 ιντσών εγκαινιάζοντας επί της ουσίας αυτή την νέα κατηγορία τηλεοράσεων.  Τόσο η Flex όσο και η Mini λειτουργούν με μπαταρίες η αυτονομία των οποίων επιτρέπει στον κάτοχο των συσκευών να παρακολουθούν έξι ώρες περιεχομένου την ημέρα για χρονικό διάστημα ενός μήνα χωρίς φόρτιση. Η Displace είπε ότι θα παρουσιάσει επίσης ένα μοντέλο 110 ιντσών στην CES χωρίς να δώσει για αυτό περισσότερες λεπτομέρειες.

πηγή φωτό Displace

Φορετή ιατρική
 
Στην φετινή CES αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους μια σειρά από gadgets και τεχνολογίες που θα παρέχουν μια σειρά από ολοένα και πιο εξελιγμένες και σύνθετες ιατρικές υπηρεσίες στον κάτοχο τους ελέγχοντας σε διάφορα επίπεδα την κατάσταση της υγείας του στη διάρκεια της μέρας. Αισθητήρες κάθε είδους αναπτύσσονται καθημερινά για να κάνουν μετρήσεις μέσω διαφόρων ειδών φορετές συσκευές στον οργανισμό των χρηστών τους. Παράλληλα αναπτύσσονται επίσης προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα απομακρυσμένης ενημέρωσης γιατρών ή/και συγγενών για την κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση του συνεχώς χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία κάποιου ατόμου μαζί με τον ασθενή.

Συσκευές όλα σε ένα

Οι αναλυτές της βιομηχανία της τεχνολογίας εκτιμούν ότι φέτος θα κάνουν την εμφάνιση τους συσκευές που θα συνδυάζουν τις δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων, των έξυπνων ρολογιών, των ακουστικών, των γυαλιών ηλίου κ.α. Αν και δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για την παρουσία τέτοιας συσκευής στη φετινή CES εντούτοις οι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό να παρουσιαστεί κάποια σε λίγες μέρες στο Λας Βέγκας εγκαινιάζοντας αυτό τον νέο τομέα.

Naftemporiki.gr