Skip to main content

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος δεινόσαυρος… γκρέμλιν

Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινοσαύρου που ονομάστηκε γκρέμλιν. πηγή φωτό (Ddinodan / Sci.News)

Πρόκειται για ένα φυτοφάγο είδος

Είναι γνωστό ότι ο Καναδάς αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους παλαιοντολογικούς παραδείσους στον κόσμο αφού όπως έχει διαπιστωθεί οι συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή των δεινοσαύρων εκεί την καθιστούσαν ιδανικό τόπο διαβίωσης για πάρα πολλά είδη δεινοσαύρων και οι ερευνητές ανακαλύπτουν συνεχώς ευρήματα και απολιθώματα άγνωστων μέχρι σήμερα δεινοσαύρων.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Windows into Sauropsid and Synapsid Evolution» παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου Carleton στον Καναδά παρουσιάζουν την ανακάλυψη ενός νέου είδους στην περιοχή Αλμπέρτα του Καναδά όπου αποτελεί και το επίκεντρο των ανακαλύψεων με δεινοσαύρους στη χώρα.

Πρόκειται για ένα χορτοφάγο δεινόσαυρο χωρίς κέρατα με μήκος περίπου δύο μέτρων που όπως φαίνεται διέθετε ένα μικρό τρίχωμα που εκτεινόταν πίσω από το κεφάλι. Ο δεινόσαυρος ζούσε στην περιοχή πριν από 77 εκατομμύρια χρόνια και οι ερευνητές του έδωσαν την επιστημονική ονομασία Gremlin slobodorum επειδή τα χαρακτηριστικά του τους θύμισαν το τερατάκι Γκρέμλιν που εφευρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και σε αυτό χρεώνονταν οι δυσλειτουργίες στα αεροσκάφη αλλά στην πορεία χρεώθηκαν στα Γκρέμλιν όλων των ειδών οι μηχανικές δυσλειτουργίες.

Η ανακάλυψη καλύπτει ένα κενό στο αρχείο δεινοσαύρων που έχουν εντοπιστεί στην Αλμπέρτα οι οποίοι ανήκουν στην οικογένεια του Λεπτοκεράτοπα στην οποία ανήκει και ο δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε τώρα.

Naftemporiki.gr