Skip to main content

Πυρηνοκίνητα διαστημόπλοια παρήγγειλε ο αμερικανικός στρατός

Σχέδιο ενός διαστημικού σκάφους που κινείται με πυρηνική ενέργεια. πηγή φωτό. (NASA)

Στόχος μια νέα επανάσταση στην εξερεύνηση του Διαστήματος

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL) υπέγραψε συμφωνία με την Lockheed Martin για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα οδηγήσει σε πυρηνοκίνητα διαστημικά σκάφη. Η συμφωνία είναι μέρος του προγράμματος Joint Emergent Technology Supplying On-Orbit Nuclear (JETSON) που αφορά την «ωρίμανση τεχνολογιών πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής ισχύος και πρόωσης και σχεδιασμού διαστημικών σκαφών».

Το JETSON στοχεύει να εκτοξεύσει έναν αντιδραστήρα σχάσης που θα τεθεί σε λειτουργία μια φορά στο διάστημα. Ο αντιδραστήρας θα παράγει θερμότητα, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στους μετατροπείς ισχύος Stirling για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ωφέλιμων φορτίων διαστημικών σκαφών ή ηλεκτρικούς προωθητήρες για πρόωση.

Ο αντιδραστήρας βασίζεται στην προηγούμενη τεχνολογία Kilopower Reactor Using Technology Stirling (KRUSTY) της NASA που παρουσιάστηκε το 2018. «Η ανάπτυξη της πυρηνικής σχάσης για διαστημικές εφαρμογές είναι το κλειδί για την εισαγωγή τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε και εξερευνούμε στην απεραντοσύνη του Διαστήματος» αναφέρει ο Μπάρι Μάιλς, διευθυντής προγράμματος JETSON και κύριος ερευνητής της Lockheed Martin.

«Από το ηλεκτρικό υποσύστημα υψηλής ισχύος και την ηλεκτρική πρόωση μέχρι την πυρηνική θερμική πρόωση ή την επιφανειακή ισχύ σχάσης, η Lockheed Martin επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτών των συστημάτων με τους σημαντικούς κυβερνητικούς φορείς και τους βιομηχανικούς εταίρους μας», πρόσθεσε ο Μάιλς. Στο JETSON, η Lockheed θα συνεργαστεί με τη Space Nuclear Power Corp (SpaceNukes) και την BWX Technologies οι οποίες διαθέτουν εξειδίκευση στην πυρηνική ενέργεια και στο σχεδιασμό αντιδραστήρων.

Naftemporiki.gr