Skip to main content

Ηλιακό τζιπ με αυτονομία χιλίων χλμ. και περίσσευμα ενέργειας για φόρτιση συσκευών (βίντεο)

Το εικονιζόμενο Stella Terra είναι η νέα πρόταση στον τομέα της φιλικής στο περιβάλλον αυτοκίνησης.

Εντυπωσιακό όχημα που κατασκεύασε ερευνητική ομάδα στην Ολλανδία.

Η αυτονομία των αυτοκινήτων αποτελεί διαχρονικό ζήτημα εξέλιξη της τεχνολογίας τους και η έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έκανε το αίτημα της μεγάλης αυτονομίας ακόμη πιο επιτακτικό από ότι πριν εξαιτίας της φύσης αυτών των οχημάτων και των περιορισμένων προς το παρόν πηγών φόρτισης τόσο στις αστικές περιοχές όσο ακόμη περισσότερο στις μη αστικές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση σε αυτόν τον τομέα με το Stella Terra, ένα τζιπ που κινείται με ηλιακή ενέργεια και κατάφερε να ολοκληρώσει μια διαδρομή χιλίων χλμ. ξεκινώντας από το Μαρόκο και διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα χωρίς να σταματήσει ούτε μία φορά για να επαναφορτιστεί. Το «πρώτο ηλιακό SUV εκτός δρόμου στον κόσμο» όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές μπορεί να αναπτύσσει 145 χλμ./ώρα και σε μια ηλιόλουστη μέρα οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αυτονομία του πλησιάζει τα 800 χλμ. αν και στη δοκιμή ξεπέρασε και μάλιστα κατά πολύ αυτό το όριο.

Μάλιστα το φωτοβολταϊκό σύστημα του οχήματος ήταν τόσο αποδοτικό και παραγωγικό που στο τέλος της δοκιμής υπήρχε αρκετή ενέργεια σε αυτό ικανή για να λειτουργήσουν μαγειρικές συσκευές ώστε να φάνε οι επιβάτες εκεί που βρίσκονταν αλλά και να φορτιστούν ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κ.α.

Naftemporiki.gr