Skip to main content

Η Κίνα αναβαθμίζει το διαστημικό της σταθμό σε διεθνή προσκαλώντας αστροναύτες από άλλες χώρες

China Manned Space Engineering Office

Ο ασιατικός γίγαντας θέλει να εκμεταλλευτεί την επερχόμενη διακοπή λειτουργίας του ISS.

Το 1998 εκτοξεύτηκε ο πρώτος πύραυλος που μετέφερε εξοπλισμό για τη δημιουργία ενός μεγάλου διαστημικού σταθμού με διεθνή χαρακτήρα. Στη κατασκευή και τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού όπως ονομάστηκε (ISS) συμμετείχαν οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ρωσίας.

Στη διάρκεια των 22 ετών έγιναν πολλές επεκτάσεις και αναβαθμίσεις του ISS στον οποίο πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες πειράματα και έρευνες κάθε επιστημονικού τομέα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 ξεκίνησε η συζήτηση για το τέλος της λειτουργίας του σταθμού αφού θεωρείται πλέον γηρασμένος ενώ η ένταση των τελευταίων ετών ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση τα τελευταία χρόνια προκάλεσε διαφόρων προβλήματα και επεισόδια στη λειτουργία του σταθμού φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τη διακοπή λειτουργίας του.

Η απόφαση για δημιουργία από πλευράς ΗΠΑ, Ευρώπης και των συμμαχικών τους χωρών στη διαστημική δραστηριότητα ενός διαστημικού σταθμού στη Σελήνη που να υποστηρίζει αρχικά τις επανδρωμένες αποστολές που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν από το 2025 στο φεγγάρι αλλά και αργότερα τις βάσεις που θα δημιουργηθούν στο φυσικό μας δορυφόρο επιτάχυνε τις αποφάσεις για διακοπή της λειτουργίας του ISS η οποία αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πάψει να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας τελικά δόθηκε μια μικρή παράταση και το τέλος του θα επέλθει προς το τέλος της δεκαετίας.

Πριν από ένα χρόνο η Κίνα με κινήσεις απόλυτης μυστικότητας και σε μια επιχείρηση… αστραπή αρχικά ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα δικό της διαστημικό της σταθμό και στη συνέχεια μετά από λίγες εβδομάδες ο σταθμός αυτός ήταν έτοιμος να υποδεχτεί ταϊκοναύτες, όπως ονομάζει η Κίνα τους αστροναύτες της. Η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι ο σταθμός αυτός θα λειτουργήσει αποκλειστικά για δική της χρήση αφήνοντας ένα παράθυρο ανοικτό για να δεχτεί στο μέλλον να φιλοξενήσει αστροναύτες άλλων χωρών αλλά με κριτήριο τις σχέσεις κάθε ενδιαφερόμενης χώρας με την Κίνα υποδεικνύοντας κυρίως τους Ρώσους κοσμοναύτες.

Αξιωματούχοι της Κινεζικής Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας (CAST) αποκάλυψαν σε μεγάλο διαστημικό συνέδριο που γίνεται στο Μπακού ότι η Κίνα δέχτηκε αιτήματα από πολλές χώρες για να στείλουν αστροναύτες της στον κινεζικό διαστημικό σταθμό και το Πεκίνο αποφάσισε αλλαγή της αρχικής στάσης του. Η Κίνα αποφάσισε να διπλασιάσει το μέγεθος του διαστημικού της σταθμού για να φιλοξενεί αστροναύτες από άλλες χώρες και στην ουσία να πάρει τη θέση του ISS σε μια κίνηση του Πεκίνου να ενισχύσει την γεωπολιτική της ισχύ μέσω του Διαστήματος. Αναμένονται πλέον οι ανακοινώσεις για το πότε θα γίνουν οι εργασίες επέκτασης του κινεζικού σταθμού και πότε θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί αστροναύτες άλλων χωρών.

Naftemporiki.gr