Skip to main content

Τεράστιοι πτερόσαυροι πετούσαν στην Πορτογαλία

Καλλιτεχνική απεικόνιση του πτερόσαυρου που ανακαλύφθηκε στη Πορτογαλία. πηγή φωτό (ason Brougham)

Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος των πρώτων ιπτάμενων σπονδυλωτών όντων του πλανήτη.

Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά όντα στη Γη που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν. Έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 210 εκατ. έτη, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο με την εμφάνιση των δεινοσαύρων, και εξαφανίστηκαν μαζί με αυτούς πριν από περίπου 65 εκατ. έτη μετά την πτώση στον πλανήτη μας του γιγάντιου αστεροειδή που εξαφάνισε το 80% της ζωής.

Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά είδη πτερόσαυρων διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι μεγαλύτεροι πτερόσαυροι που γνωρίζουμε είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης και άνοιγμα φτερών 12 μέτρων. Όταν πετούσαν αυτοί οι πτερόσαυροι αναμφίβολα θα έμοιαζαν με αληθινούς… δράκους. Εχει διαπιστωθεί ότι πτερόσαυροι πετούσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, έχουν βρεθεί απολιθώματα σε όλες τις ηπείρους ακόμη και στην Ανταρκτική.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PeerJ» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nova de Lisboa στην Λισαβώνα παρουσιάζουν τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησαν σε απολιθώματα που είχαν εντοπιστεί το 2018 σε μια περιοχή της κεντροδυτικής Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος πτερόσαυρου.

Το είδος έλαβε την ονομασία Lusognathus almadrava και η χρονολόγηση έδειξε ότι ο πτερόσαυρος αυτός που είναι ο πρώτος που ανακαλύπτεται στην Πορτογαλία πετούσε στον ουρανό της πριν από 149 εκατ. έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πτερόσαυρος είχε άνοιγμα φτερών τουλάχιστον 3,6 μέτρων και ζούσε σε ένα λιμνοδελταϊκό περιβάλλον μιας λιμνοθάλασσας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα είδη πτερόσαυρων που γνωρίζουμε ότι πετούσαν στη Γη τη συγκεκριμένη χρονική-γεωλογική περίοδο , την Ιουράσια, που έγινε διάσημη από τις εξαιρετικά δημοφιλείς κινηματογραφικές ταινίες με γενικό τίτλο «Τζουράσικ Παρκ». Η ανακάλυψη φωτίζει την εξέλιξη και διασπορά των πτερόσαυρων στον πλανήτη.

Naftemporiki.gr