Skip to main content

To σκάφος OSIRIS REx έριξε στη Γη τα δείγματα του αστεροειδή Μπενού και κυνηγά τώρα τον Απόφις (βίντεο)

To σκάφος OSIRIS-Rex συνεχίζει το ταξίδι του για να συναντήσει τον αστεροειδή Απόφις.

Συνεχίζεται η αποστολή εξερεύνησης και μελέτης των διαστημικών βράχων του ηλιακού συστήματος.

Την Κυριακή το απόγευμα το διαστημικό σκάφος OSIRIS Rex πλησίασε τη Γη σε απόσταση 100 χιλιάδων χλμ. και απελευθέρωσε την κάψουλα μέσα στην οποία υπήρχαν τα δείγματα του αστεροειδή Μπενού που το σκάφος είχε συλλέξει το 2020. Η κάψουλα έπεσε στην έρημο της Γιούτα και βρίσκεται πλέον σει ειδική για την περίσταση εργαστηριακή εγκατάσταση που δημιούργησε η NASA για την ανάλυση και μελέτη των δειγμάτων. Εχει ανακοινωθεί ότι τα δείγματα θα δοθούν και σε ανεξάρτητες από την NASA ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο για μελέτη.

Η επιστημονική κοινότητα ευελπιστεί ότι η μελέτη των δειγμάτων θα αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος πιθανώς και στοιχεία που να αφορούν τη θεωρία για την ύπαρξη του νερού αλλά και της ζωής στη Γη η οποία κάνει λόγο για μεταφορά τόσο του νερού όσο και άλλων δομικών της ζωής από αστεροειδείς που έπεφταν ασταμάτητα στη Γη στη βρεφική της ηλικία.

Όπως έκανε γνωστό η NASA αμέσως μετά την ρίψη της κάψουλας το OSIRIS REx πυροδότησε τους πυραυλοκινητήρες του και ξεκίνησε το ταξίδι του για την νέα αποστολή του που είναι να φτάσει στον αστεροειδή 99942 «Απόφις». Αυτός ο διαστημικός βράχος είχε ανακαλυφθεί το 2004 και είχε θεωρηθεί ως ένας από τους πιο απειλητικούς και επικίνδυνους ως προς το ενδεχόμενο πτώσης του στη Γη, ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές άλλαζαν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς οι αστρονόμοι τον παρατηρούσαν και έβγαζαν συμπεράσματα για την τροχιά του. Εν τέλει, τα αποτελέσματα μιας νέας σειράς παρατηρήσεων με ραντάρ δείχνουν ότι ο «Απόφις» δεν αποτελεί απειλή, τουλάχιστον όχι για έναν αιώνα.

Ο «Απόφις», πλάτους 340 μέτρων, ήταν διαβόητος για πολλά χρόνια, καθώς είχε θεωρηθεί πως θα πλησίαζε πολύ κοντά τον πλανήτη μας το 2029. Χάρη σε εκτενείς παρατηρήσεις του αστεροειδή ο κίνδυνος σύγκρουσης το 2029 αποκλείστηκε όπως και το πιθανό ενδεχόμενο πτώσης του κατά τη διάρκεια άλλου ενός κοντινού περάσματος το 2036. Ωστόσο, ένα μικρό ενδεχόμενο σύγκρουσης το 2068 εξακολουθούσε να υφίσταται αλλά επόμενες μελέτες απέκλεισαν και αυτό το ενδεχόμενο και οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να πέσει ο Απόφις στη Γη αυτό μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή τον 22ο αιώνα. Στα τέλη του 22ου αιώνα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει 1 στις 2,700 πιθανότητες να πέσει στη Γη ο αστεροειδής Μπενού.

Το 2029 ο Απόφις θα περάσει σε απόσταση μικρότερη των 32.000 χλμ από την επιφάνεια της Γης. Η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από αυτή στην οποία βρίσκονται γεωσύγχρονοι δορυφόροι, οπότε θα είναι ορατός από παρατηρητές στο ανατολικό ημισφαίριο χωρίς τη βοήθεια τηλεσκοπίου ή κυαλιών και άρα οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κάνουν τις καλύτερες δυνατές παρατηρήσεις και εκτιμήσεις της τροχιάς του. Η αποστολή μετονομάστηκε σε OSIRIS-APEX και το σκάφος θα ταξιδεύει στο Διάστημα περιμένοντας την έλευση του Απόφις στη διαστημική μας γειτονιά. Τότε θα τον πλησιάσει και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν πραγματοποιώντας σειρά μελετών.

Naftemporiki.gr