Skip to main content

Έφτασαν στη Γη τα δείγματα του αστεροειδή Μπενού

Στη φωτογραφία πανηγυρισμοί στο κέντρο της αποστολής την στιγμή της ομαλής προσγείωσης των δειγμάτων του αστεροειδή. πηγή φωτό (NASA)

Στην έρημο της Γιούτα βρίσκεται η κάψουλα με το υλικό του αστεροειδή και θα μεταφερθεί στα εργαστήρια της NASA για μελέτη.

Λίγη ώρα πριν τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) προσγειώθηκε σήμερα στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ η κάψουλα που μεταφέρει δείγματα του αστεροειδή Μπενού. Το 2016 εκτοξεύτηκε το σκάφος OSIRIS-Rex και τον Δεκέμβριο του 2018 έφτασε στον Μπενού και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν. To 2020 το OSIRIS-Rex προσεδαφίστηκε σε ένα μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του αστεροειδή. Το σκάφος απελευθέρωσε ένα ρομποτικό απορροφητικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων ο οποίος συνέλεξε  δείγματα από σκόνη και πέτρες.

Έχει οργανωθεί μια μεγάλη σύνθετη αποστολή ανάκτησης της κάψουλας στην οποία περιέχονται τα δείγματα του αστεροειδή. Η ανάκτηση πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να παραμείνει η κάψουλα σφραγισμένη και να μην διαρρεύσει μέρος του υλικού του διαστημικού βράχου αλλά και να μην υπάρξει κίνδυνος διαρροής άλλης πιθανώς επικίνδυνης ύλης (π.χ. κάποιων ιών) μέχρι η κάψουλα να μεταφερθεί με ελικόπτερο στα εργαστήρια της NASA όπου θα γίνει η ανάλυση του υλικού. Το υλικό αναμένεται να δοθεί προς έρευνες και αναλύσεις και σε άλλα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Εικόνα της κάψουλας με τα δείγματα του αστεροειδή. πηγή φωτό NASA

Ο Μπενού έχει καταχωρηθεί ως αστεροειδής τύπου Β, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ άνθρακα μαζί με τα άλλα του υλικά. Πρόκειται για έναν αστεροειδή η επιφάνεια του οποίου αντανακλά περίπου το 4% του φωτός που πέφτει πάνω της, και που δεν έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι έχει χημικά και βράχους από την εποχή της γένεσης του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Μπενού είναι πανάρχαιος: Θεωρείται πως ήταν ανέγγιχτος για δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ εκτιμάται πως δημιουργήθηκε μέσα στα πρώτα 10 εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,5 δισ. χρόνια για αυτό και η μελέτη των δειγμάτων του στα εργαστήρια στη Γη πιστεύεται ότι μπορεί να προσφέρει άγνωστα στοιχεία για τη ύπαρξη του ηλιακού μας συστήματος. Πιθανώς να προσφέρει και στοιχεία που να ενισχύουν τη θεωρία ότι το νερό ή άλλα δομικά υλικά της ζωής έφτασαν στη Γη με αστεροειδείς που βομβάρδιζαν τον πλανήτη μας στην πρώιμη φάση της ύπαρξης του.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων ο Μπενού έχει μια πορεία που θα τον φέρει κοντά στη Γη το 2135 και υπάρχει πιθανότητα 1 στις 2,700 να πέσει στον πλανήτη μας το χρονικό διάστημα 2175-2199 με πιθανή ημερομηνία το 2182. Η πιθανότητα να συμβεί αυτή η σύγκρουση είναι μεν πολύ μικρή αλλά σίγουρα όχι απίθανη και η NASA έκανε γνωστό ότι οι επιστήμονες της μελέτησαν και υπολόγισαν τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία αν πέσει ο Μπενού στη Γη η καταστροφικές επιπτώσεις της σύγκρουσης θα είναι παρόμοιες με αυτές που θα υπήρχαν αν κάποιος έριχνε στο ίδιο σημείο 24 ατομικές βόμβες παρόμοιας ισχύς η κάθε μια με την Βόμβα Τσαρ. Η Σοβιετική βόμβα υδρογόνου RDS-220 γνωστή ως Βόμβα Char που σημαίνει “βόμβα Τσάρος” ή Βασιλιάς των Βομβών αποτελεί το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο που δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε μέχρι σήμερα.

Naftemporiki.gr