Skip to main content

Καταστροφή ίδια με 24 βόμβες υδρογόνου αν πέσει στη Γη ο αστεροειδής δείγματα του οποίου φέρνει η NASA σε δύο μέρες (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του αστεροειδή που εντόπισε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Υπάρχει 1 στις 2,700 πιθανότητες ο αστεροειδής Μπενού να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας τον 22ο αιώνα.

Η NASA ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις 24 Σεπτεμβρίου το σκάφος OSIRIS-Rex που μεταφέρει δείγματα του αστεροειδή Μπενού. Το 2016 εκτοξεύτηκε το OSIRIS-Rex και τον Δεκέμβριο του 2018 έφτασε στον Μπενού και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν. To 2020 το OSIRIS-Rex προσεδαφίστηκε σε ένα μικρό κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο του αστεροειδή. Το σκάφος απελευθέρωσε ένα ρομποτικό απορροφητικό βραχίονα μήκους 3,5 μέτρων ο οποίος συνέλεξε  δείγματα από σκόνη και πέτρες. Τα στελέχη της είχαν κάνει λόγο τότε για «απίστευτο κατόρθωμα».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το σκάφος θα προσεδαφιστεί την Κυριακή στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ όπου θα το περιμένουν τα μέλη της αποστολής για να συλλέξουν το πολύτιμο φορτίο του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων ο Μπενού έχει μια πορεία που θα τον φέρει κοντά στη Γη το 2135 και υπάρχει πιθανότητα 1 στις 2,700 να πέσει στον πλανήτη μας το χρονικό διάστημα 2175-2199.

Η πιθανότητα να συμβεί αυτή η σύγκρουση είναι μεν πολύ μικρή αλλά σίγουρα όχι απίθανη και η NASA έκανε γνωστό ότι οι επιστήμονες της μελέτησαν και υπολόγισαν τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία αν πέσει ο Μπενού στη Γη η καταστροφικές επιπτώσεις της σύγκρουσης θα είναι παρόμοιες με αυτές που θα υπήρχαν αν κάποιος έριχνε στο ίδιο σημείο 24 ατομικές βόμβες παρόμοιας ισχύς η κάθε μια με την Βόμβα Τσαρ.

Η Σοβιετική βόμβα υδρογόνου RDS-220 γνωστή ως Βόμβα Char που σημαίνει “βόμβα Τσάρος” ή Βασιλιάς των Βομβών αποτελεί το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο που δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε μέχρι σήμερα. Η βόμβα αυτή δοκιμάστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1961, ως πειραματική επαλήθευση των αρχών υπολογισμού και των σχεδιασμών θερμοπυρηνικών όπλων πολλών σταδίων. Είναι ο ισχυρότερος εκρηκτικός μηχανισμός που έχει πυροδοτήσει ποτέ άνθρωπος.

Η βόμβα πυροδοτήθηκε σε υψόμετρο 4.000 μέτρων πάνω από το ακρωτήριο Σουχόι Νος (“Ξηρή Μύτη”), το οποίο βρίσκεται στη νήσο Σέβερνι της Νόβαγια Ζεμλιά, 15 χιλιόμετρα από το κόλπο Μιτιούσιχα βόρεια του στενού Ματότσκιν. Η δοκιμή ήταν μυστική αλλά η έκρηξη εντοπίστηκε από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Προφανώς οι ΗΠΑ έμαθαν το σημείο της δοκιμής και έστειλαν κάποιο κατασκοπευτικό αεροσκάφος στην περιοχή. Τα όργανα μετρήσεων έδειξαν ότι η βόμβα είχε ισχύ 58 μεγατόνων. Αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι η πιθανή πτώση του Μπενού στη Γη θα μπορούσε να εξαφανίσει από τον χάρτη ολόκληρη την περιοχή που θα έπεφτε και οι επιπτώσεις του θα είχαν πλανητικό αντίκτυπο για πολλά χρόνια.

Ο Μπενού έχει καταχωρηθεί ως αστεροειδής τύπου Β, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ άνθρακα μαζί με τα άλλα του υλικά. Πρόκειται για έναν αστεροειδή η επιφάνεια του οποίου αντανακλά περίπου το 4% του φωτός που πέφτει πάνω της, και που δεν έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του- κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι έχει χημικά και βράχους από την εποχή της γένεσης του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Μπενού είναι πανάρχαιος: Θεωρείται πως ήταν ανέγγιχτος για δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ εκτιμάται πως δημιουργήθηκε μέσα στα πρώτα 10 εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,5 δισ. χρόνια για αυτό και η μελέτη των δειγμάτων του στα εργαστήρια στη Γη πιστεύεται ότι μπορεί να προσφέρει άγνωστα στοιχεία για τη ύπαρξη του ηλιακού μας συστηματος.

Naftemporiki.gr