Skip to main content

Ξεκίνησαν οι μηνύσεις για πνευματικά δικαιώματα εναντίον των εταιρειών ανάπτυξης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Συγγραφείς καταγγέλουν τη χρήση χωρίς άδεια των έργων τους για την εκπαίδευση των προγραμμάτων τύπου ChatGPT.

Η έλευση του ChatGPT και η πραγματική έκρηξη που προκάλεσε στην ανάπτυξη και χρήση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης για διαφόρων ειδών εφαρμογές είχε οδηγήσει και στη διατύπωση προβλέψεων από ειδικούς ότι σύντομα θα εγερθούν ζητήματα αδειών και πνευματικών δικαιωμάτων από τους δημιουργούς του περιεχομένου που τα προγράμματα σαν το ChatGPT χρησιμοποιούν είτε για να εκπαιδεύονται είτε για να αντλούν τις πληροφορίες τις οποίες στη συνέχεια αφού επεξεργαστούν παρουσιάζουν στους χρήστες.

Στις συμβατικές μηχανές αναζήτησης όπως αυτή της Google μετά από το αίτημα ενός χρήστη το πρόγραμμα αναζήτησης εμφανίζει μια σειρά από απαντήσεις σε ερωτήματα που δέχονται, απαντήσεις που συνδέουν τον χρήστη με την πηγή της απάντησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT τα οποία πραγματοποιούν «βουτιές» στις συνεχώς ανατροφοδοτούμενες βάσεις δεδομένων τους και αφού εντοπίσουν κάποια σχετική με το ερώτημα ή αίτημα ανάρτηση την οικειοποιούνται και την μεταφέρουν στον χρήστη ως δική τους αποκλειστικά γνώση και πληροφορία χωρίς να αναφέρουν ή να παραπέμπουν με κάποιο τρόπο στην πηγή.

Αμερικανοί συγγραφείς ανάμεσα τους η συγγραφέας και κωμική ηθοποιός Σάρα Σίλβερμαν διαπίστωσαν ότι κάποια από τα έργα τους έχουν ενσωματωθεί χωρίς την έγκριση τους στις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν για εκπαίδευση των προγραμμάτων τους τεχνητής νοημοσύνης η Open AI (δημιουργός του ChatGPT) και η Metα, μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads. Η μήνυση αφορά τη μη αδειοδοτημένη χρήση έργων των συγγραφέων στο ChatGPT της και στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης LLaMA της Metα. Εχει προφανώς εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε την έκβαση αυτής της υπόθεσης που μπορεί να ανοίξει ένα ασκό του Αιόλου εναντίον των εταιρειών ανάπτυξης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτές θα οργανώσουν την άμυνα τους.

Naftemporiki.gr