Skip to main content

Η νέα κολεξιόν της Apple: Τι ανακοινώθηκε στο WWDC 2023

Εκτός από την κάσκα η εταιρεία παρουσίασε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και εφαρμογών.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας στη φετινή εκδήλωση της Apple για τα νέα της προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες να έπεσαν δικαιωματικά στην εντυπωσιακή κάσκα μικτής πραγματικότητας Vision Pro αλλά ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε νέες συσκευές, σημαντικές τεχνικές και σχεδιαστικές αναβαθμίσεις σε διάφορα gadgets του καθώς και ένα μεγάλο πλήθος νέων μικροεφαρμογών (widgets), apps και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των συσκευών και των λογισμικών τους.

Ξεχωρίζει σίγουρα το MacBook Air 15 ιντσών. Ο φορητός υπολογιστής έχει… αδυνατίσει και ενσωμτώνει ένα ισχυρό επεξεργαστή M2 που σύμφωνα με την Apple λειτουργεί αθόρυβα. Η συσκευή ενσωματώνει κάμερα 1080p για βιντεοκλήσεις, ηχοσύστημα 6 ηχείων ενώ η αυτονομία του φτάνει πλέον τις 18 ωρες. Το νέο MacBook Air θα κυκλοφορήσει σε μια εβδομάδα σε μια τιμή 1,299 δολαρίων.

Το Mac Studio αποκτά νέες εκδόσεις χρησιμοποιώντας τους πιο ισχυρούς νέους πυρήνες της Apple. Τώρα υπάρχει μια έκδοση M2 Max και M2 Pro του Mac Studio, αλλά το νέο Mac Studio θα διαθέτει επίσης το ολοκαίνουργιο τσιπ της Apple – το Apple M2 Ultra. Το Mac Studio δεν είναι το μόνο προϊόν Mac που λαμβάνει το M2 Ultra. Υπάρχει επίσης ένας νέος Mac Pro με το M2 Ultra, δίνοντας στο Mac Pro μια πολύ αναγκαία και ισχυρή αναβάθμιση σε CPU 24 πυρήνων και GPU 76 πυρήνων. Αυτό το νέο Mac Pro έχει οκτώ θύρες Thunderbolt, έξι υποδοχές επέκτασης για προσαρμογή και διατίθεται τόσο σε μορφή tower όσο και σε rack. Το M2 Mac Studio ξεκινά από 1,999 δολάρια, ενώ το M2 Ultra Mac Pro ξεκινά από 6,999 δολάρια.

Βασικό μέρος της παρουσίασης ήταν το αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα iOS, το iOS 17. Από τις δεκάδες νέες δυνατότητες και εφαρμογές ξεχωρίζουν η δυνατότητα προσθήκης εικόνων στα ονόματα των επαφών και το Live Voicemail. Αυτή η λειτουργία, παρόμοια με την οθόνη κλήσης του Google Pixel, προσφέρει μια μεταγραφή ενός φωνητικού ταχυδρομείου σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε να λάβετε μια κλήση ή όχι. Τέλος, το FaceTime λαμβάνει επίσης φωνητικά μηνύματα βίντεο, ώστε να μπορείτε να αφήσετε ένα μήνυμα για κάποιον ακόμα κι αν δεν είναι διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή.

Το Messages έχει επίσης μερικές αναβαθμίσεις. Θα μπορεί ο χρήστης να δημιουργήσει φίλτρα αναζήτησης και να έχειστη διάθεση του ένα κέρσορα για να μεταβεί στο σημείο που σταμάτησε σε μια συγκεκριμένη συζήτηση, ώστε να μην χρειάζεται να επιστρέφει μέσω κύλισης στο σημείο που είχε σταματήσει. Το Messages αποκτά επίσης μια δυνατότητα ζωντανής τοποθεσίας, η οποία συνοδεύεται από τη νέα λειτουργία Check-In. Το check-in είναι μια λειτουργία με συνείδηση ​​της ασφάλειας που επιτρέπει σε συγκεκριμένες επαφές να γνωρίζουν πότε επιστρέφετε στο σπίτι με ασφάλεια και επίσης θα ενημερώνει συγκεκριμένες επαφές εάν φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά στο δρόμο σας για το σπίτι ή όποιο άλλο μέρος έχετε προορισμό. Ετσι θα μπορεί κάποιος να ενημερώνει για λόγους ασφαλείας κάποια επαφή του ότι πάει για παράδειγμα, για τζόκινγκ και η επαφή θα μπορεί να παρακολουθεί ακόμη και με χαρτογράφηση το που βρίσκεται ο χρήστης της εφαρμογής και αν όλα πάνε καλά.

Άλλη ενδιαφέρουσα υπηρεσία είναι το AirDrop. Πρόκειται για ανταλλαγή επαφών, φωτογραφιών, βίντεο και άλλων αρχείων ανάμεσα σε δύο κατόχους iPhone τοποθετώντας τη μια συσκευή κοντά στην άλλη χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτε άλλο οι κάτοχοι των συσκευών εκτός φυσικά από την επιλογή των αρχείων που θέλουν να ανταλλάξουν. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνεται κοινή χρήση μουσικής, ραδιοφώνου ή άλλου οπτικοακουστικού υλικού ανάμεσα στους κατόχους των iPhones που βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή κάνουν μια κοινή δραστηριότητα και θέλουν να ακούνε τα ίδια πράγματα.

Ο αυτόματος διορθωτής καθώς και το πληκτρολόγιο των iPhone αναβαθμίζονται με τεχνητή νοημοσύνη και έτσι σύμφωνα με την Apple θα περιοριστούν στο ελάχιστο εφικτό τα ορθογραφικά ή εννοιολογικά λάθη του autocorrect ενώ επίσης το πληκτρολόγιο θα μαθαίνει γρήγορα το πώς γράφει και εκφράζεται ο κάτοχος του και έτσι καθώς αυτός πληκτρολογεί θα εμφανίζονται όχι μόνο υποψήφιες λέξεις αλλά ολόκληρες φράσεις που θα ταιριάζουν σε αυτό που γράφει ώστε να τις επιλέγει και να κερδίζει χρόνο.

Με το όνομα macOS Sonoma η Apple φέρνει μια σειρά από προσθήκες που έρχονται στο λειτουργικό σύστημα των επιτραπέζιων και φορητών της υπολογιστών. Το Sonoma περιλαμβάνει μια σειρά από εκπληκτικές νέες προφυλάξεις οθόνης βίντεο που μετατρέπονται σε υπέροχες σκηνές από όλο τον κόσμο. Το Sonoma επιτρέπει τη δυνατότητα προσθήκης γραφικών στοιχείων απευθείας στην επιφάνεια εργασίας και ο χρήστης μπορεί να προσθέσει όπου θέλει ανά πάσα στιγμή. Τα γραφικά αυτά μάλιστα θα αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την ταπετσαρία και όταν χρησιμοποιεί κάποιος μια εφαρμογή, θα ξεθωριάζουν στο παρασκήνιο, ώστε να αποσπούν λιγότερο την προσοχή του. Όπως το iPhone και το iPad, τα widget (μικροεφαρμογές) του Sonoma είναι πλήρως αλληλεπιδράσιμα απευθείας από την επιφάνεια εργασίας.

Επανασχεδιασμός των έξυπνων ρολογιών της με σχεδιαστική αλλά και τεχνολογική αναβάθμιση της οθόνης τους, νέες δυνατότητες στα ακουστικά AirPods και εμφάνιση έκπληξη του κορυφαίου σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών Χιντέο Κοτζίμα που αναφέρθηκε στο Death Stranding Directors Cut, τη νέα έκοδση του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού για τα Mac ήταν ορισμένες ακόμη από τις ενδιαφέρουσες στιγμές των ανακοινώσεων.

Naftemporiki.gr