Skip to main content

OpenAI: Προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ λόγω των νέων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη

Περισσότερο από έξι μήνες αφότου η OpenAI παρουσίασε στον κόσμο το chatbot ChatGPT που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, οι φόβοι γύρω από τις δυνατότητές του έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό και ανησυχία - και την έφεραν σε σύγκρουση με τις ρυθμιστικές αρχές.

Εδώ και μήνες, ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος του OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft (MSFT.O), έχει παροτρύνει τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο να καταρτίσουν νέους κανόνες που θα διέπουν την τεχνολογία. Την Τετάρτη, απείλησε ότι ο κατασκευαστής του ChatGPT μπορεί να εγκαταλείψει την ΕΕ εάν το μπλοκ «υπερρυθμίσει», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Altman πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα διασχίζοντας την Ευρώπη, συναντώντας κορυφαίους πολιτικούς στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να συζητήσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και την πρόοδο της ChatGPT.

Περισσότερο από έξι μήνες αφότου η OpenAI παρουσίασε στον κόσμο το chatbot ChatGPT που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, οι φόβοι γύρω από τις δυνατότητές του έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό και ανησυχία – και την έφεραν σε σύγκρουση με τις ρυθμιστικές αρχές.

Ένα μέρος στο οποίο ο Altman δεν έφτασε αυτή την εβδομάδα ήταν οι Βρυξέλλες, όπου οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ εργάζονται πάνω στην πολυαναμενόμενη πράξη της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να είναι η πρώτη δέσμη κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο που θα διέπει την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Altman ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η OpenAI δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

«Το τρέχον σχέδιο του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν υπερ-ρυθμιστικό, αλλά έχουμε ακούσει ότι πρόκειται να αποσυρθεί», δήλωσε ο Altman στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Οι νομοθέτες της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του Altman. «Δεν βλέπω να συμβαίνει σύντομα κάποια εξασθένηση», δήλωσε στο Reuters ο Dragos Tudorache, Ρουμάνος ευρωβουλευτής που ηγείται της σύνταξης των προτάσεων της ΕΕ.