Skip to main content

Εφευρέσεις για το μπάνιο: Ποιος δεν θέλει ένα ρολό τουαλέτας που φωτίζει;

Οι εκατοντάδες εκθέτες στο Σαλόνι Εφευρετών, αναζητούν επιχειρηματικούς εταίρους που θέλουν να υλοποιήσουν την ιδέα του.

Στην πραγματικότητα ήταν μια έμπνευση «σε μία καθημερινή συνάντηση», όπως λέει ο Ούβε Μπέτσολντ, δηλαδή στην τουαλέτα. Εκεί, ο μηχανικός από το Μπαϊρόιτ, ο οποίος εργάζεται σε ένα κτήριο με εταιρικά γραφεία στη Ζυρίχη – όπου πολλοί χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες – συλλογίζεται το πιγκάλ της τουαλέτας.

«Σχεδόν τα πάντα μπορούν πλέον να γίνουν ανέπαφα: να τραβήξεις το καζανάκι, να καθαρίσεις το κάθισμα της τουαλέτας, να ανοίξεις τη βρύση του νερού – αλλά όλοι πρέπει να αγγίξουν το πιγκάλ της τουαλέτας από τη λαβή», λέει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa στο Σαλόνι Εφευρετών στη Γενεύη. «Σίγουρα αυτό είναι ένα κενό στην υγιεινή».

Και έτσι ο Μπέτσολντ έφτιαξε ένα περίβλημα για το πιγκάλ της τουαλέτας με απλά υλικά – «λίγη λαμαρίνα και πλαστικό». Νοσοκομεία, γηροκομεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια – ο εφευρέτης βλέπει μία ευρεία αγορά που θα ενδιαφερόταν για την εφεύρεσή του και, όπως εκατοντάδες εκθέτες στο Σαλόνι Εφευρετών, αναζητά επιχειρηματικούς εταίρους που θέλουν να υλοποιήσουν την ιδέα του.

Φυσικά, οι περισσότεροι αναζητούν και απευθύνονται σε οικονομικά ισχυρούς επενδυτές. Το 80% των εκθετών είναι εταιρείες και ινστιτούτα που παρουσιάζουν λύσεις σε δύσκολα τεχνολογικά προβλήματα ή καινοτόμες εφευρέσεις σε τομείς όπως το περιβάλλον και η κινητικότητα, και περισσότεροι από τους μισούς προέρχονται από την Κίνα. Οι ευφάνταστοι δημιουργοί εφευρέσεων για καθημερινά προβλήματα, όπως ας πούμε για το γκαράζ του σπιτιού, είναι μάλλον σπάνιοι.

Πολλές εφευρέσεις κάνουν τη ζωή στο μπάνιο ευκολότερη

Στην περίπτωση της Λουσίλ Καρράρα, ήταν ο γιος της Άαρον αυτός που της έδωσε την ιδέα για το πώς θα επιλυθεί ευκολότερα ένα δύσκολο πρόβλημα, όπως είναι το να μάθουν τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν το γιογιό τους ή την τουαλέτα. Η Λουσίλ έχει αναπτύξει το μαύρο αυτοκόλλητο “Crocodisk”, το οποίο κολλάει στο γιογιό και, όταν το παιδί κάνει τσίσα του, αποκαλύπτεται ένας πολύχρωμος κροκόδιλος ή μονόκερος. Το αυτοκόλλητο μπορεί επίσης να κολλήσει στη λεκάνη της τουαλέτας, λέει η Καρράρα. «Το να ουρείς σε έναν στόχο, ώστε να εμφανιστεί ένας πολύχρωμος κροκόδειλος, παρεμπιπτόντως, προσελκύει και τους πατεράδες των μικρών παιδιών», λέει γελώντας. Το αυτοκόλλητο είναι άφθαρτο κατά τον καθαρισμό και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, πιστεύει η Καρράρα, διότι όσο πιο γρήγορα εκπαιδεύονται τα παιδιά, τόσο λιγότερες πάνες χρειάζονται.

50 ευρω για να…φέγγει

Ακόμη, υπάρχει και η βάση για το χαρτί τουαλέτας που φωτίζει. Το Toadylight κάνει το ρολό να λάμπει στο σκοτάδι, φωσφορίζοντας σε κίτρινο, πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα. Ο Ερίκ Βασώ λέει ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να ανάβουν το φως όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα το βράδυ. Όμως, αν και μπορεί να βρίσκουν τον δρόμο για την τουαλέτα στα τυφλά, συχνά δεν βρίσκουν το χαρτί. «Δεν έχουν όλοι βάση για το χαρτί τουαλέτας. Συχνά το ρολό βρίσκεται κάπου σε ένα μικρό ντουλάπι ή στο πάτωμα», λέει. Εξ ου και το φως. Η εν λόγω βάση για το ρολό τουαλέτας μπορεί επίσης να στερεωθεί και στον τοίχο με βεντούζα. Για περίπου 50 ευρώ, πιστεύει, αυτό είναι κάτι που θα αγοράσουν και άνδρες και γυναίκες.

Παλλόμενη μαγνητική διέγερση

Η εταιρεία QRC από το Λιχτενστάιν ασχολείται επίσης με τις τουαλέτες υπό την ευρεία έννοια. Υπόσχεται να γυμνάσει το πυελικό έδαφος και άλλους μύες του κορμού χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια, γεγονός που συμβάλλει στη θεραπεία της ακράτειας και του πόνου στην πλάτη, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος Εμίελ Σπίσσενς. «Καθώς μεγαλώνουμε, η μυϊκή δύναμη μειώνεται και η στόχευση αυτών των μυών είναι δύσκολη», λέει. Όποιος κάθεται στην καρέκλα του αισθάνεται την παλλόμενη μαγνητική διέγερση στο κάθισμα σαν ένα μυρμήγκιασμα στην πλάτη, και αυτό είναι όλο. Αλλά η μυϊκή διεργασία πραγματοποιείται, όπως διαβεβαιώνει. Και, ήδη, το συγκεκριμένο προϊόν γνωρίζει επιτυχία σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

πηγή: Deutsche Welle