Skip to main content

Αναβλήθηκε η εκτόξευση της ευρωπαϊκής αποστολής JUICE για το Δία

πηγή φωτό Airbus

Αιτία οι κακές καιρικές συνθήκες στο διαστημικό κέντρο της ESA.

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή οι επιτελείς της αποστολής JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) αποφάσισαν να αναβάλλουν την προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις 15:15 ώρα Ελλάδος εκτόξευση του πυραύλου που θα μεταφέρει στο Διάστημα το σκάφος της αποστολής. Αιτία οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Γαλλική Γουιάνα όπου βρίσκονται οι διαστημικές εγκαταστάσεις της ESA και ο κίνδυνος πρόκλησης κεραυνών στη περιοχή που θα πετούσε ο πύραυλος. Η ESA ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια εκτόξευσης θα γίνει την Παρασκευή 14 Απριλίου την ίδια ώρα.

Η αποστολή φέρει την ονομασία «Jupiter Icy Moon Explorer» («Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία») και συγκεντρώνει πολλές πρωτιές. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι, πέρα από το δικό μας, τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία. Επίσης, θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα χρησιμοποιήσει τη βαρυτική υποβοήθηση Σελήνης – Γης για να εξοικονομήσει καύσιμα και το πρώτο που θα αλλάξει τροχιά από έναν άλλο πλανήτη σε ένα από τα φεγγάρια του (από τον Δία στο Γανυμήδη).

Η αποστολή θα εξερευνήσει σε βάθος το πολύπλοκο περιβάλλον του Δία, θα μελετήσει την εξέλιξη και την προέλευσή του αλλά και να διαπιστωθεί αν στην ατμόσφαιρα του Δία υπάρχουν συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία κάποιων μορφών ζωής. Βασικός στόχος της αποστολής είναι να διαπιστώσει αν υπάρχουν συνθήκες ευνοϊκές στη ζωή στους υπόγειους ωκεανούς που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο εσωτερικό των τριών παγωμένων φεγγαριών του Δία.

Naftemporiki.gr