Skip to main content

Παρουσιάστηκε με χολιγουντιανό στυλ το πλήρωμα της αποστολής Artemis II στη Σελήνη (βίντεο)

Το πλήρωμα της αποστολής Artemis II (πηγή φωτό NASA)

Για πρώτη φορά ταξιδεύουν στο φεγγάρι μια γυναίκα και ένας Αφροαμερικανός αστροναύτης.

Μετά την επιτυχή έκβαση της μη επανδρωμένης αποστολής Artemis I στη Σελήνη αναμενόταν η ανακοίνωση των λεπτομερειών της αποστολής Artemis II που αυτή τη φορά θα είναι επανδρωμένη. Η αποστολή που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2024 θα προετοιμάσει ουσιαστικά την τρίτη αποστολή του προγράμματος Artemis στο πλαίσιο της οποίας μέλη του πληρώματος, ανάμεσα τους και τουλάχιστον μια γυναίκα, θα πατήσουν το έδαφος της Σελήνης σηματοδοτώντας την επιστροφή του ανθρώπου στον φυσικό μας δορυφόρο, επιστροφή που θα έχει αυτή τη φορά μόνιμο χαρακτήρα. Η NASA ανακοίνωσε το πλήρωμα της αποστολής Artemis II συνοδεύοντας την ανακοίνωση με ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό για την περίσταση βίντεο που θυμίζει τρέιλερ ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος είναι μια γυναίκα και ένας Αφροαμερικανός και είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα και ένας Αφροαμερικανός θα βρεθούν σε επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Πρόκειται για την Κριστίνα Κοχ και τον Βίκτορ Γκλόβερ. Η Κοχ είναι μηχανικός που κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχόμενης διαστημικής πτήσης από γυναίκα. Η Κοχ διορίστηκε ειδική της αποστολής, μαζί με τον Βίκτορ Γκλόβερ, αεροπόρο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που επιλέχθηκε ως πιλότος της αποστολής Artemis II.

Το πλήρωμα συμπληρώνουν ο Τζέρεμι Χάνσον, ο πρώτος Καναδός που επιλέγεται για ένα ταξίδι στο φεγγάρι, ως ειδικός της αποστολής, και ο Ριντ Βάισμαν, βετεράνος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος διορίστηκε κυβερνήτης της αποστολής Artemis II. Η παρουσίαση του κουαρτέτου της αποστολής Artemis II έγινε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον, το κέντρο ελέγχου της αποστολής της ΝΑΣΑ.

Η αποστολή Artemis II θα σηματοδοτήσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση – χωρίς προσελήνωση – ενός προγράμματος διαδόχου του Apollo που έχει στόχο την επιστροφή των αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης αργότερα αυτήν τη δεκαετία και τέλος την εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης βάσης εκεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική εξερεύνηση του Άρη.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ