Skip to main content

Λαχταριστό τσιζκέικ με συνταγή… εκτύπωσης (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την διαδικασία εκτύπωσης του τσιζκέικ (πηγή φωτό Jonathan Blutinger / Columbia Engineering)

Για πρώτη φορά δημιουργείται το δημοφιλές γλυκό με χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης

Όταν έκανε την εμφάνιση της η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης ένας από τους πρώτους τομείς που βρήκε εφαρμογή ήταν αυτός της εκτύπωσης τροφίμων και ειδικά γλυκών με βάση την σοκολάτα. Όμως όπως φάνηκε το καταναλωτικό κοινό δεν ήταν έτοιμο να προχωρήσει, τουλάχιστον σε εμπορικά ικανοποιητικό ποσοστό, στην κατανάλωση τέτοιων τροφών και έτσι ενώ η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης εξελίχθηκε με αλματώδη ρυθμό η ανάπτυξη τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα δεν προχώρησε. Όμως ερευνητές κάνουν μια νέα και ομολογουμένως εντυπωσιακή προσπάθεια να αναδείξουν εκ νέου τα οφέλη της εφαρμογής της 3D εκτύπωσης στον τομέα των τροφίμων.

Ανέπτυξαν ένα τρισδιάστατο σύστημα εκτύπωσης που μπορεί να κατασκευάζει τσιζκέικ από βρώσιμα μελάνια τροφίμων, με υλικά όπως φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα φράουλα. Για να δείξουν τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων, ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να εκτυπώσουν διάφορα σχέδια τσιζκέικ, αποτελούμενα από επτά βασικά συστατικά: κράκερς, φυστικοβούτυρο, άλειμμα σοκολάτας, πουρέ μπανάνας, μαρμελάδα φράουλα, χυμό κερασιού και παγωτό. Διαπίστωσαν ότι το πιο επιτυχημένο σχέδιο ακολούθησε παρόμοιες αρχές με τις αρχιτεκτονικές κτιρίων και περιελάμβανε τη χρήση κράκερ ως βασικό συστατικό για κάθε στρώμα του κέικ, ενώ το φυστικοβούτυρο και το άλειμμα σοκολάτας χρησιμοποιήθηκαν ως υποστηρικτικά στρώματα για να συγκρατούν τα πιο μαλακά συστατικά.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το μαγείρεμα με λέιζερ και η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων μπορεί να επιτρέψουν στους σεφ να εντοπίζουν γεύσεις και υφές σε κλίμακα χιλιοστού για να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες τροφίμων. Αυτές οι τεχνικές ενδέχεται να παρουσιάζουν θρεπτικές, βολικές και οικονομικές ευκαιρίες μαγειρέματος, καθώς χρησιμοποιούν στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για προσαρμοσμένη θέρμανση υψηλής ανάλυσης. Επιπλέον, σημειώνουν ότι μετά την πανδημία Covid-19 δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων και τα τρόφιμα αυτά που παρασκευάζονται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

«Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων, μετά την πανδημία του Covid-19, το φαγητό που προετοιμάζεται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το φαγητό και μετάδοσης άλλων ασθενειών. Αυτό φαίνεται ως επικερδές για όλους μας» αναφέρει ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ.

Μια ακόμη διάσταση του θέματος δίνει ο καθηγητής Κρίστεν Κούπερ, από το Πανεπιστήμιο Πέις, μέλος της ερευνητικής ομάδας «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη χαμηλή θρεπτική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων. Η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων θα εξακολουθεί να αποδίδει επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά ίσως η επένδυση θα είναι, για μερικούς ανθρώπους, καλύτερος έλεγχος και εξατομίκευση της διατροφής. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για να γίνει το φαγητό πιο ελκυστικό σε άτομα με διαταραχές κατάποσης, μιμούμενη τα σχήματα των πραγματικών τροφών με τα πολτοποιημένα τρόφιμα που αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται- και είναι εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ».

Επίσης, άτομα με άλλους διατροφικούς περιορισμούς θα μπορούσαν να βρουν αυτές τις εξατομικευμένες τεχνικές πολύ χρήσιμες και βολικές στον προγραμματισμό γευμάτων. Και καθώς χρησιμοποιείται στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για το μαγείρεμα, θα μπορούσε η διαδικασία μαγειρέματος να γίνει πιο οικονομική και βιώσιμη.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ