Skip to main content

ΗΠΑ: Στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταθέσει ο διευθύνων σύμβουλος του Tik Tok

Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της εφαρμογής της στη χώρα έχουν καθυστερήσει.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να καταθέσει ο διευθύνων σύμβουλος του Tik Tok, Shou Zi Chew, αναφορικά με τις πρακτικές ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής της εν λόγω εφαρμογής, καθώς και για τους δεσμούς με την Κίνα μέσω της μητρικής εταιρείας ByteDance. Η κατάθεση, σύμφωνα με το CNBC, πρόκειται να γίνει στις 23 Μαρτίου.

Η ακρόαση ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας ότι θα είναι η πρώτη εμφάνιση του Chew ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

«Η TikTok, που ανήκει στην ByteDance, επέτρεψε εν γνώσει της τη δυνατότητα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου Cathy McMorris Rodgers, R-Wash. «Οι Αμερικανοί δικαιούνται να γνωρίζουν πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων τους, καθώς και τι ενέργειες λαμβάνει η TikTok για να κρατήσει τα παιδιά μας ασφαλή από επιβλαβείς ενέργειες στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεση».

Η ανακοίνωση της ακρόασης έρχεται ενώ οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο που θα διασφαλίσει την εφαρμογή της στη χώρα συνεχίζουν να καθυστερούν. Η TikTok έχει εμπλακεί με την Επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να καθορίσει εάν ορισμένα μέτρα περιορισμού του κινδύνου είναι επαρκή για να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, αυτές οι διαπραγματεύσεις φέρεται να έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον από τον περασμένο μήνα, καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ιδιοκτησίας της εφαρμογής από την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες με έδρα την Κίνα μπορούν να υποχρεωθούν να παραδώσουν δεδομένα στην εκεί κυβέρνηση κατόπιν αιτήματος. Στο παρελθόν, η TikTok διαβεβαίωσε Αμερικανούς αξιωματούχους και νομοθέτες ότι δεν αποθηκεύει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ στην Κίνα για να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά αυτό δεν έκανε και πολλά για να καθησυχάσει τους φόβους.

Οι φόβοι σχετικά με τις επιπτώσεις του TikTok στην εθνική ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής για τους καταναλωτές έχουν επεκταθεί και στις δύο πλευρές του Κογκρέσου, και πέρασαν από τη διοίκηση Τραμπ μέχρι τη διοίκηση Μπάιντεν.

Οι νομοθέτες πέρασαν την απαγόρευση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές σε ένα νομοθετικό πακέτο για το τέλος του έτους, επικαλούμενοι φόβους για την ασφάλεια. Εκπρόσωπος της TikTok χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου «μια πολιτική χειρονομία που δεν θα κάνει τίποτα για να προωθήσει τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας», σε δήλωσή του εκείνη την εποχή, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που εξέταζε η CFIUS θα «αντιμετώπιζε με νόημα τις ανησυχίες για την ασφάλεια που έχουν τεθεί τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο».

naftemporiki.gr