Skip to main content

Οι δέκα καλύτερες εξωγήινες φωτογραφίες της Γης το 2022

Εντυπωσιακά φαινόμενα και στιγμιότυπα που κατέγραψαν οι διαστημικοί δορυφόροι από τον πλανήτη μας τη χρονιά που μας εγκαταλείπει σε λίγες ώρες.

Ένας μεγάλος στόλος δορυφόρων καταγράφει συνεχώς για επιστημονικούς (και όχι μόνο) λόγους εικόνες της Γης από το Διάστημα. Πολλές από αυτές καταγράφουν με μοναδικό τρόπο διαφόρων ειδών φυσικά, ατμοσφαιρικά και γεωλογικά φαινόμενα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψαν οι δορυφόροι από τη Γη το 2022.

Οι πολύχρωμες λίμνες

Ο δορυφόρος Landsat 8 κατέγραψε μια εικόνα τριών λιμνών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στη κοιλάδα Great Rift της Αιθιοπίας. Αριστερά είναι η λίμνη Shala, στο κέντρο η λίμνη Lake Abijatta και δεξιά η λίμνη Langano. Το έντονο γαλάζιο χρώμα της Shala είναι αποτέλεσμα του μεγαλύτερου σε σχέση με τις άλλες δύο λίμνες βάθους των νερών της. Η λίμνη Abijatta έχει βάθος μόλις 14 μέτρων και η πράσινη απόχρωση των νερών της είναι αποτέλεσμα της έντονης παρουσίας ενός φωτοσυνθετικού φυκιού. Η κίτρινη απόχρωση της Langano, οφείλεται στα ιζήματα που μεταφέρουν εκεί κάποιοι τοπικοί ποταμοί.

Joshua Stevens/Landsat 8/NASA Earth Observatory

Υποθαλάσσια έκρηξη

Ο δορυφόρος Landsat 9 κατέγραψε μια εντυπωσιακή σκηνή από την έκρηξη του ηφαιστείου Kavachi η κορυφή του οποίου βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

NASA Earth Observatory/Joshua Stevens/U.S. Geological Survey

Τα μπλε σημάδια

Καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνούσε κατά την τροχιακή του κίνηση πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στην ατμόσφαιρα της Γης έκαναν την εμφάνιση τους δύο εντυπωσιακές έντονου μπλε χρώματος λάμψεις. Ένας από τους αστροναύτες κατέγραψε εικόνες αυτών των λάμψεων. Η πρώτη λάμψη, αυτή που είναι χαμηλά στην εικόνα, είναι αποτέλεσμα ενός έντονου κεραυνού που στις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες προκάλεσε αυτό το εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα ενώ η δεύτερη δεξιά στην εικόνα είναι το αποτέλεσμα της ανάκλασης του φωτός της Σελήνης στη γήινη ατμόσφαιρα.

NASA Earth Obsrvatory

Η ασημένια Μήλος

Ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατέγραψε μια μοναδική εικόνα από την Μήλο και την Αντίμηλο τη στιγμή που το φως του Ήλιου ανακλά πάνω στην κάμερα του αστροναύτη και σε συνδυασμό με τα βαθιά νερά της συγκεκριμένης περιοχής του Αιγαίου δημιουργούν ένα οπτικό φαινόμενο που κάνει τα δύο νησιά να φαίνεται ότι βρίσκονται πάνω σε ένα ασημένιο καθρέφτη που προβάλει τα νησιά μέσα σε στροβιλιζόμενα νερά.

NASA Earth Obsrvatory

Το χρυσό τοξικό ποτάμι

Ο δορυφόρος Landsat 9 κατέγραψε μια εικόνα από κάτι που μοιάζει με ένα χρυσό ποταμό. Στη πραγματικότητα πρόκειται για μια ξερή τοξική λάσπη που φωτοβολεί στον ουράνιο παρατηρητή. Η τοξική λάσπη βρίσκεται κοντά στο αδαμαντωρυχείο Jagersfontein στη Νότιο Αφρική. Η κατάρρευση ενός φράγματος δημιούργησε αυτό το μείγμα σκόνης, διαλυμένων πετρωμάτων, νερού, υποπροϊόντων εξόρυξης και διαφόρων τοξικών υλικών όπως χαλκός, υδράργυρος, κάδμιο, πετρέλαιο, θειικό οξύ, κυανίδιο κ.α. που εισρέουν στον ποταμό Prosesspruit. H έκταση της τοξικής λάσπης ξεπερνάει τα 25 τετραγωνικά χλμ.

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat

Το μεγαλύτερο παγόβουνο

Ο δορυφόρος Terra της NASA κατέγραψε εικόνες του μεγαλύτερου παγόβουνου στον πλανήτη καθώς αυτό κατευθυνόταν στο Πέρασμα Ντρέικ, μια θαλάσσια περιοχή της Ανταρκτικής στην οποία κυριαρχούν ισχυρά ρεύματα τα οποία στέλνουν τα παγόβουνα που φτάνουν εκεί σε σημεία που υπάρχουν θερμότερα ύδατα με αποτέλεσμα τα παγόβουνα να λιώνουν για αυτό και το Πέρασμα Ντρέικ ονομάζεται «νεκροταφείο παγόβουνων». Το παγόβουνο που κατέγραψε ο δορυφόρος είναι το Α-76Α που τον περασμένο Μάϊο είχε μήκος 135 χλμ. και πλάτος 26 χλμ. Το παγόβουνο ήταν μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου παγόβουνου του Α-76 που όταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική είχε μήκος 170 χλμ. αλλά κάποια στιγμή διασπάστηκε.

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat

Η Λίμνη της Κρίσης

Στον κόσμο του Άρχοντα του Δαχτυλιδιών υπάρχει το «Mount Doom». Ο σκηνοθέτης του κινηματογραφικού έπους φαντασίας χρησιμοποίησε ένα βουνό της πατρίδας του, της Νέας Ζηλανδίας, για να δημιουργήσει το… Όρος της Κρίσης. Πρόκειται για το Mount Ruapehu σε μια από τις τρεις κορυφές του οποίου σε ύψος 2,800 μέτρων βρίσκεται μια υδροθερμική λίμνη που είναι γνωστή ως Crater Lake ή Te Wai ā-moe. Ένας θάλαμος μάγματος θερμαίνει τη λίμνη σε θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι τους 45 βαθμούς Κελσίου. Το νερό της λίμνης είναι τοξικό εξαιτίας των ηφαιστειακών αερίων που διαλύονται μέσα στη λίμνη και αποτελεί στόχο επιστημονικών παρατηρήσεων και μελετών. Ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατέγραψε εικόνες της λίμνης καθώς αυτή περιβάλλεται από χιόνια.

NASA Earth Observatory

Κύματα «πολυκατοικίες»

Ο δορυφόρος Landsat 8 κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από τα γιγάντια κύματα που σχηματίζονται στις ακτές κοντά στην πόλη Nazaré της Πορτογαλίας.Τα κύματα που σχηματίζονται στην περιοχή φτάνουν σε ύψος τα 15 μέτρα και φυσικά η περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Πορτογαλίας για τους σέρφερς. Τα μεγαλύτερα κύματα δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οφείλουν την ύπαρξη τους σε ένα υποθαλάσσιο φαράγγι που βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χλμ. από τις ακτές και «αυλακώνει» την ενέργεια των κυμάτων. Η δορυφορική εικόνα δείχνει τη διαταραχή που δημιουργούν τα κύματα στον βυθό και τα ιζήματα του.

Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/Landsat 8

H αρχαία «ουλή« λάβας

Ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατέγραψε εικόνες από το Carrizozo Malpaís, ένα ξερό ποτάμι λάβας στην έρημο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. Αυτή η «ουλή λάβας» όπως τις χαρακτηρίζουν οι ειδικοί έχει έκταση 337 τετρ. χλμ. και σχηματίστηκε πριν από περίπου πέντε χιλιάδες έτη από μια ηφαιστειακή έκρηξη στη περιοχή η οποία παρήγαγε λάβα για περίπου τρεις δεκαετίες. Το ποτάμι λάβας μοιάζει από ψηλά εντελώς άγονο αλλά ένας αριθμός φυτών της ερήμου έχουν αναπτυχθεί εκεί.

NASA Earth Observatory

Μία τρύπα στον ουρανό

Ο δορυφόρος Landsat 8 κατέγραψε εικόνες από ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, το Βεζούβιο. Ο δορυφόρος φωτογράφισε την κορυφή του ηφαιστείου καθώς αυτή ξεπροβάλει μέσα από πυκνή νέφωση. Η έκρηξη του 79 μ.Χ. του Βεζούβιου κατέστρεψε την Πομπηία και το γειτονικό Ηράκλειο και οι επιστήμονες το αναφέρουν ως την «ωρολογιακή βόμβα της Ευρώπης» σε περίπτωση που εκραγεί ξανά με τα διαθέσιμα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια μεγάλη έκρηξη κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον.

Joshua Stevens/Landsat 8/NASA Earth Observatory