Skip to main content

Στόλος ρομπότ για ντελίβερι φαγητού από την Uber (βίντεο)

Στη φωτογραφία εικονίζονται τα ρομπότ που θα χρησιμοποιεί η UBER για μεταφορά φαγητιού (πηγή φωτό Uber)

Μικρά τροχοφόρα ρομποτάκια κυκλοφορούν στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ μεταφέροντας φαγητό που έχει παραγγείλει κάποιος από ένα εστιατόριο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους διαφόρων ειδών ρομποτάκια που μπορούν να μεταφέρουν μικρού μεγέθους αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις. Τα ρομποτάκια αυτά προορίζονται για λειτουργία ντελίβερι παραγγελιών μικρών αντικειμένων (π.χ. βιβλία, ρούχα, παπούτσια, gadgets κ.α.) ή φαγητού. Η Uber, γνωστή από τις υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών (ταξί) που παρέχει, συνεργάστηκε με την εταιρεία Cartken που ίδρυσαν πρώην μηχανικοί της Google η οποία κατασκευάζει ένα εξάτροχο ρομπότ μεταφοράς μικρών φορτίων. Η Uber θέλει να δημιουργήσει ένα μεγάλο στόλο από αυτά τα ρομποτάκια για να λειτουργούν σε πρώτη τουλάχιστον φάση για μεταφορά φαγητού που έχει παραγγείλει κάποιος σε ένα εστιατόριο.

Tα ρομπότ διαθέτουν τεχνολογία εντοπισμού στίγματος (GPS), κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη ώστε να χαρτογραφούν τη διαδρομή τους και να πηγαίνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια. Η Uber έχει πραγματοποιήσει δοκιμές αυτών των ρομπότ σε Καλιφόρνια και Ντουμπάι αλλά όπως έγινε γνωστό η χρήση τους θα ξεκινήσει εντός των προσεχών ημερών στη Φλόριντα και θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2023 και άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ στις οποίες η εταιρεία θα παρέχει την ρομποτική υπηρεσία ντελίβερι φαγητού. Τα συγκεκριμένα ρομπότ χρησιμοποιούνται ήδη για μεταφορά αντικειμένων στους χώρους του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου του Οχάιο.

Naftemporiki.gr