Skip to main content

Μουντιάλ στο Κατάρ: Μπάλες με τσιπάκια και οφσάιντ τεχνητής νοημοσύνης

REUTERS/Stringer

Για μια σειρά από διαφορετικές αιτίες στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελο που ξεκινά σε λίγες ώρες στο Κατάρ πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές αλλά και η προηγμένη τεχνολογία.

Κατάρ και Ισημερινός δίνουν σήμερα το απόγευμα το εναρκτήριο λάκτισμα στη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου στον κόσμο. Το φετινό Μουντιάλ είναι δεδομένα αυτό που έχει συζητηθεί περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα μέχρι στιγμής για εξωαγωνιστικούς λόγους τόσο για την χρονική περίοδο διεξαγωγής του όσο και για τις συνθήκες στις οποίες διοργανώνεται. Ένας ακόμη εξωαγωνιστικός λόγος για τον οποίο είναι ξεχωριστό αυτό το Παγκόσμιο Κύπελο είναι για μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες που αναπτύχθηκαν για να συμβάλουν στην διεξαγωγή του.

Οι καιρικές συνθήκες στο Κατάρ ακόμη και τώρα λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη είναι πάνω κάτω καλοκαιρινές και σε συνδυασμό με τις γενικότερες ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Μέση Ανατολή θεωρήθηκε δεδομένο ότι θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα τόσο στους ποδοσφαιριστές όσο και στους θεατές των αγώνων.

Για αυτό τον λόγο τα γήπεδα που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ διαθέτουν μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής για να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη τη χρήση και παραμονή σε αυτά αθλητών και θεατών. Ο δροσερός αέρας δεν εξαφανίζεται αλλά ένα έξυπνο σύστημα τον ανακυκλώνει, τον φιλτράρει, τον επαναψύχει και τον εισάγει εκ νέου μέσα στα γήπεδα.

Στη φωτογραφία εικονίζονται οι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους διοχετεύεται στα γήπεδα του Κατάρ δροσερός αέρας (πηγή φωτό FIFA)

Στο Μουντιάλ θα γίνει για πρώτη φορά χρήση του αποκαλούμενου «ημιαυτόματου οφσάιντ». Δεκάδες κάμερες είναι τοποθετημένες κάτω από την οροφή των γηπέδων και καταγράφουν κάθε ποδοσφαιριστή σε 29 διαφορετικά σημεία του σώματος του πενήντα φορές το δευτερόλεπτο. Με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με τους δημιουργούς του συστήματος χαρτογραφείται με  ακρίβεια χιλιοστού η θέση κάθε ποδοσφαιριστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο ανά πάσα στιγμή. Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν οι μπάλες των αγώνων του φετινού Μουντιάλ στις οποίες είναι εμφυτευμένο ένα τσιπάκι ή καλύτερα ένας αισθητήρας οποίος καταγράφει 500 δεδομένα το δευτερόλεπτο τα οποία στέλνει σε ένα κεντρικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τις κάμερες μπορεί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να δείξει στο δωμάτιο ελέγχου των φάσεων (στο VAR δηλαδή) αν υπάρχει σε κάποια φάση οφσάιντ ή όχι. Αν το σύστημα αποδειχθεί λειτουργικό και αλάνθαστο οι αποφάσεις για το οφσάιντ θα λαμβάνονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο ή τέλος πάντων μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν θα σταματά η ροή του παιχνιδιού για τον έλεγχο της φάσης μερικά λεπτά όπως συμβαίνει σήμερα.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα αποφασίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν υπάρχει οφσάιτ ή όχι. (πηγή φωτό FIFA)

Η μπάλα των αγώνων του Μουντιάλ διαθέτει τσιπάκι για να βοηθά στον έλεγχο του οφσάιντ (πηγή φωτό YouTube)

Τέλος σε μια κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας οι υπεύθυνοι του φετινού Μουντιάλ δημιούργησαν στα στάδια ειδικούς χώρους παρακολούθησης των αγώνων για άτομα με παθήσεις που δεν τους επιτρέπουν να βρίσκονται στις εξέδρες ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές. Δημιουργήθηκαν μέσα στα στάδια σουίτες σχεδιασμένες για παραμονή ατόμων με αυτισμό ή διαφόρων ειδών νευρολογικά προβλήματα. Το εσωτερικό αυτών των χώρων είναι απόλυτα ασφαλές για αυτά τα άτομα ώστε να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν, διαθέτουν ακουστικά μείωσης του θορύβου ώστε να παρακολουθούν όσοι είναι εκεί τους αγώνες χωρίς να ενοχλούνται από τον θόρυβο του γηπέδου, ειδικούς φωτισμούς που προσφέρουν πιο χαλαρωτικό περιβάλλον, υπάρχουν εκεί αντικείμενα και παιχνίδια που μειώνουν το στρες και το άγχος κ.α.

Στη φωτογραφία εικονίζεται μια από τις σουίτες στις οποίες θα βλέπουν τους αγώνες άτομα με νευρολογικά και άλλα σχετικά προβλήματα υγείας. (πηγή φωτό FIFA)

Naftemporiki.gr