Skip to main content

Ο δορυφόρος CAPSTONE τέθηκε σε τροχιά στη Σελήνη ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή τοπικού διαστημικού σταθμού (βίντεο)

O δορυφόρος CAPSTONE είναι πλέον σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη (πηγή φωτό NASA)

Η NASA ανακοίνωσε ότι ο μικρόσκοπικός δορυφόρος CAPSTONE πραγματοποίησε με επιτυχία μια πλήρη τροχιακή κίνηση γύρω από τη Σελήνη ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού. στον φυσικό μας δορυφόρο.

Με ανακοίνωση του επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον έκανε γνωστό ότι ένας μικροδορυφόρος με την ονομασία CAPSTONE που είχε στείλει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία στη Σελήνη εισήλθε με επιτυχία σε μια ειδικά σχεδιασμένη τροχιά γύρω από την Σελήνη. Η συγκεκριμένη τροχιά έχει σχεδιαστεί για να κινείται σε αυτή ένας διαστημικός σταθμός τον οποίο έχουν αποφασίσει να κατασκευάσουν από κοινού η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος στη Σελήνη. Αυτός ο διαστημικός σταθμός που έχει λάβει την ονομασία «Σεληνιακή Πύλη» θα χρησιμοποιείται αρχικά για να κάνουν μια στάση εκεί οι επανδρωμένες αποστολές που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στο φεγγάρι τα προσεχή χρόνια. Με αυτό τον τρόπο πιστεύεται ότι θα αυξάνεται η επιτυχής προσελήνωση των επανδρωμένων αποστολών. Σε επόμενη φάση ο σταθμός αυτός θα λειτουργεί και ως επικοινωνιακός κόμβος ανάμεσα στη Σελήνη και τη Γη και αργότερα θα μπορέσει να αποτελέσει μια βάση για επανδρωμένες αποστολές που θα ταξιδεύουν στον Άρη ή θα επιστρέφουν από αυτόν.

Ο δορυφόρος έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και βάρος 25 κιλών, θα μελετήσει επί περίπου έξι μήνες την τροχιά που έχει σχεδιαστεί να ακολουθεί. Η Σεληνιακή Πύλη θα κινείται σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από την Σελήνη. Η τροχιακή  κίνηση του σταθμού θα τον φέρνει κοντά στην επιφάνεια ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτή ή να επιστρέψουν από αυτή εύκολα και γρήγορα τα πληρώματα των επανδρωμένων αποστολών. Κάποιες στιγμές όμως ο σταθμός θα απομακρύνεται από την Σελήνη και θα πλησιάζει προς την Γη ώστε να είναι πιο εύκολη η μετάβαση των πληρωμάτων και φορτίων με προμήθειες και εφόδια από τον πλανήτη μας σε αυτόν.

Η αρχική ιδέα ήταν ο σταθμός να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2020 ή 2021 ώστε να είναι έτοιμος να υποδεχτεί το 2024 το πλήρωμα της επανδρωμένης αποστολής που θα στείλει η NASA στην Σελήνη. Όμως υπήρξε καθυστέρηση στην οργάνωση του πρότζεκτ και σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό η εκκίνηση της κατασκευής της Σεληνιακής Πύλης θα γίνει την άνοιξη του 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Naftemporiki.gr