Skip to main content

Βρέθηκαν επιτέλους ίχνη ζωής στον Άρη; (βίντεο)

Με ανακοίνωση της η NASA αναφέρει ότι το ρόβερ Perseverance που βρίσκεται στον Άρη συνέλεξε δείγματα από ένα πέτρωμα τα οποία περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις οργανικής ύλης από οποιοδήποτε άλλο σχετικό εύρημα. Οργανική ύλη θεωρείται ύλη που έχει ως βάση τον άνθρακα και κατά κανόνα η παρουσία της σχετίζεται με την ζωή.

Όπως είναι ευνόητο το εύρημα αυτό μπορεί να αποκτήσει μοναδική επιστημονική αλλά και ιστορική αξία αλλά η NASA έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία τονίζει ότι η παρουσία της οργανικής ύλης στο πέτρωμα που ονομάζεται «Wildcat Ridge» δεν είναι απαραίτητο να είναι προϊόν κάποιου ζωντανού οργανισμού που υπήρχε πριν από δισ. έτη στον Κόκκινο Πλανήτη και ότι η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί όταν το επίμαχο δείγμα θα έρθει στη Γη μαζί με τα υπόλοιπα που συγκεντρώνει το ρόβερ με επόμενες αποστολές που σχεδιάζονται για αυτόν τον σκοπό.

Το Perseverance είναι ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον Άρη. Αφού αρχικά επέβλεψε την ομαλή λειτουργία του drone που μετέφερε μαζί του στη συνέχεια ξεκίνησε το βασικό μέρος της αποστολής του που είναι η ανακάλυψη κάποιου ίχνους ζωής που μπορεί να υπήρχε κάποτε στον Άρη.

Στο πλαίσιο της αποστολής το ρόβερ συλλέγει δείγματα πυρήνων από πετρώματα του κρατήρα στον οποίο βρίσκεται. Τα δείγματα αυτά αποθηκεύονται σε ειδικά δοχεία από τιτάνιο και θα σταλούν στη Γη για αναλύσεις με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Άρη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero όπου υπήρχε κάποτε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. Τα στελέχη της αποστολής αξιολογούν τις εικόνες και επιλέγουν πετρώματα που παρουσιάζουν γεωλογικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια επικοινωνούν με το ρόβερ και του ζητούν να προσπαθήσει να πάρει δείγματα από τον πυρήνα του.

Naftemporiki.gr