Skip to main content

Οι ευρωπαίοι εκδότες έβαλαν στο στόχαστρο την Google

Την αρχή έκανε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έχει στραφεί εναντίον της Google για άσκηση μονοπωλιακών τακτικών. Ειδικότερα το αμερικανικό υπουργείο ασχολείται με το γεγονός ότι στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα η μηχανή αναζήτησης της Google εμφανίζεται στο μενού των συσκευών ως μια από τις αποκαλούμενες «προεπιλεγμένες» υπηρεσίες που προσφέρει το τηλέφωνο στον κάτοχο του. Για να το πετύχει αυτό η Google καταβάλει πολύ υψηλά ποσά στις εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Apple η Google θα καταβάλει το 2022 ένα ποσό πέριξ των 20 δισ. δολαρίων για να είναι προεπιλεγμένη η μηχανή αναζήτησης στα iPhones. Η τακτική αυτή θεωρείται από τις αρμόδιες Αρχές ως «μονοπωλιακή» και έχει ξεκινήσει η σχετική νομική διαδικασία.

Την σκυτάλη παίρνουν οι εκδοτικές επιχειρήσεις που κατηγορούν τον τεχνολογικό κολοσσό για τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στις διαφημίσεις στον κυβερνοχώρο. Όπως υποστηρίζουν ο τεχνολογικός κολοσσός κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στον τομέα της αναζήτησης πληροφοριών αλλά γενικότερα της ισχύς που διαθέτει στο Διαδίκτυο με αποτέλεσμα να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στον κρίσιμο τομέα της πώλησης διαδικτυακού διαφημιστικού χώρου μεταξύ των επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης και διαφημιστών. Η Google κυρίως λόγω της απόλυτης κυριαρχίας της δικής της μηχανής αναζήτησης στο Internet έχει αναδειχθεί σε συντονιστή ανάμεσα στους διαφημιστές και τις μιντιακές επιχειρήσεις.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει η Google είναι ότι από το 2008 και μετά ανέπτυξε ένα σύνθετο σύστημα διαχείρισης των αναζητήσεων αλλά και όλων των σχετικών με την διαφήμιση δεδομένων από τους χρήστες του Internet έτσι ώστε να μοιράζονται τα διαφημιστικά κονδύλια στις μιντιακές εταιρείες με τον τρόπο που η Google επί της ουσίας όριζε. Όπως είναι ευνόητο αυτό οδήγησε σε τεράστιες απώλειες εσόδων πολλές μιντιακές επιχειρήσεις οι οποίες ζητούν αποκατάσταση της τάξης σε δύο μέτωπα τόσο σε αυτό των αποζημιώσεων όσο φυσικά και στον τερματισμό αυτών των τακτικών.

Κατατέθηκαν την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου δύο μηνύσεις εναντίον της Google σε Βρετανία και Ολλανδία. Η μια μήνυση κατατέθηκε από βρετανικά μίντια και η άλλη από μίντια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και εκτιμάται ότι η δικαστική διαδικασία θα είναι μακρά εντούτοις σε περίπτωση που η απόφαση για την Google είναι καταδικαστική κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 25 δισ. ευρώ.

Naftemporiki.gr