Skip to main content

VSS Unity: Ο διάδοχος του SpaceShip Two της Virgin Galactic

Το νέο σκάφος της Virgin Galactic, το οποίο αποτελεί τον διάδοχο του μοιραίου SpaceShip Two (VSS Enterprise) το οποίο συνετρίβη τον Οκτώβριο του 2014, παρουσίασε ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Το σκάφος βάφτισε ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος σε ηχογραφημένη ομιλία είπε ότι θα ήταν περήφανος να πετάξει με αυτό το διαστημόπλοιο- ενώ η τελετή περιελάμβανε ένα μήνυμα από τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης, η οποία τόνισε τη σημασία του Διαστήματος όσον αφορά στην Επιστήμη και την τεχνική εκπαίδευση.

Το νέο SpaceShip Two είναι το πρώτο σκάφος το οποίο κατασκευάζεται από τη The Spaceship Company, τον κατασκευαστικό κλάδο της Virgin Galactic, και αποτελεί το δεύτερο του είδους του που κατασκευάζεται (μετά το VSS Enterprise).

Ο Σερ Ρίτσαντ Μπράνσον τόνισε ότι το Διάστημα μπορεί να γίνει προσβάσιμο με έναν τρόπο που μέχρι τώρα αποτελούσε μόνο όνειρο, φέρνοντας θετικές αλλαγές στη ζωή στη Γη.

Το εν λόγω διαστημόπλοιο φέρει υβριδικό πυραυλοκινητήρα για την προώθησή του σε υποτροχιακή πτήση, πραγματοποιώντας έξοδο στο Διάστημα. Διαθέτει ειδικό σύστημα για επανείσοδο.

Η καταστροφή του προκατόχου του – με αποτέλεσμα τον θάνατο του ενός εκ των δύο χειριστών, Μάικλ Άλσμπουρι- είχε αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος.

Ειδικότερα, το πιθανότερο αίτιο για τη συντριβή είχε θεωρηθεί η πρόωρη ενεργοποίηση/ ξεκλείδωμα του feather lock system του σκάφους- στην ουσία ενός συστήματος φρένων που είναι σχεδιασμένο για την ασφαλή επιστροφή του διαστημοπλάνου από το Διάστημα.

Αναλυτικότερα, το σύστημα αυτό αλλάζει την κατεύθυνση των φτερών του σκάφους, προκειμένου να επιβραδυνθεί κατά την κάθοδό του.

Καθώς το διαστημοπλάνο είχε ακόμα σε λειτουργία τους κινητήρες του, εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα ήταν η διάσπαση του σκάφους.