Επιτυχής ήταν η επιστροφή στη Γη του κινεζικού διαστημοπλοίου Chang’e-5, το οποίο προσγειώθηκε στην Εσώτερη Μογγολία της Κίνας τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα), φέρνοντας μαζί του τα πρώτα δείγματα από τη Σελήνη εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με το Reuters, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο την κινεζική διαστημική υπηρεσία, μετέδωσε πως η κάψουλα επιστροφής προσγειώθηκε στην περιοχή Σιζιουάνγκ ή Ντορμπόντ της Εσώτερης Μογγολίας. Το σκάφος είχε εκτοξευτεί στις 24 Νοεμβρίου, και το όχημα που έφερε μαζί του προσεληνώθηκε στις αρχές του μήνα.
Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, η Κίνα σχεδιάζει να μοιραστεί δεδομένα και δείγματα που συνέλεξε η αποστολή, βάσει διεθνών συνθηκών συνεργασίας. Όπως τόνισε ο Γου Γιανχουά, αναπληρωτής επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας, τα σεληνιακά δείγματα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για επιστημονική έρευνα.
Με αυτή την αποστολή η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που έχει συλλέξει δείγματα από τη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, μετά από πάνω από 40 χρόνια. Όπως έγινε γνωστό, το Chang’e-5 έφερε πίσω ένα φορτίο βράχων και εδάφους, η ανάλυση των οποίων αναμένεται να παρέχει νέα στοιχεία για την πρώιμη ιστορία του δορυφόρου της Γης- ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής αποτελεί για την Κίνα άλλη μια επίδειξη των αυξανόμενων δυνατοτήτων της στο διάστημα.
Όπως αναφέρει το BBC, η κάψουλα εντοπίστηκε αρχικά από ελικόπτερα με υπέρυθρες κάμερες και ομάδες ανάκτησης ακολούθησαν βάζοντας μια κινεζική σημαία δίπλα σε αυτήν. Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι ποσότητα δειγμάτων συγκεντρώθηκε, μα θεωρείται ότι πρόκειται για 2-4 κιλά.