Skip to main content

«Πολυβόλο με τεχνητή νοημοσύνη» στη δολοφονία Φαχριζαντέχ, λέει το Ιράν

H πρόσφατη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ έγινε εξ αποστάσεως, με τεχνητή νοημοσύνη και ένα πολυβόλο εξοπλισμένο με «έξυπνο σύστημα που ελεγχόταν με δορυφόρο» δήλωσε ανώτερο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.
 
Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία Φαχριζαντέχ, για τον οποίο οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούσαν ότι ήταν ο «εγκέφαλος» ενός μυστικού ιρανικού προγράμματος για την ανάπτυξη δυνατοτήτων πυρηνικών όπλων – με την Τεχεράνη να αρνείται πως είχε τέτοιες φιλοδοξίες.
 
Όπως σημειώνει το Reuters, το Ισραήλ δεν έχει αποδεχτεί ούτε αρνηθεί την ευθύνη για τον φόνο, και ένας από τος αξιωματούχους του υποστήριξε πως η αναφορά του Tasnim αποτελεί απόπειρα διάσωσης γοήτρου από πλευράς του Ιράν. Ωστόσο στο παρελθόν το Ισραήλ είχε παραδεχτεί πως πραγματοποιεί μυστικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του ιράν.
 
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δώσει αντικρουόμενες αναφορές για τη δολοφονία Φαχριζαντέχ σε ενέδρα στις 27 Νοεμβρίου σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην Τεχεράνη. «Δεν υπήρχαν τρομοκράτες παρόντες στο έδαφος…ο μάρτυρας Φαχριζαντέχ οδηγούεσ όταν ένα όπλο, με προηγμένη κάμερα, εστίασε πάνω του» είπε ο Αλί Φανταβί, υποδιοικητής στους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με το Tasnim, σε τελετή την Κυριακή. «Το πολυβόλο είχε τοποθετηθεί σε φορτηγάκι και ελεγχόταν με δορυφόρο».
 
Ο Φανταβί μίλησε αφού οι ιρανικές αρχές είπαν ότι είχαν βρει «στοιχεία για τους εκτελεστές», αν και δεν ανακοίνωσαν συλλήψεις. Λίγο μετά τον φόνο του Φαχριζαντέχ, μάρτυρες είπαν στην κρατική τηλεόραση ότι ένα φορτηγάκι είχε εκραγεί πριν ομάδα ενόπλων ανοίξει πυρ ενάντια στο όχημά του. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, είπε ότι ο φόνος έγινε με «ηλεκτρονικές συσκευές», χωρία άτομα επί σκηνής.
 
«Περίπου 13 βολές έγιναν στον μάρτυρα Φαχριζαντέχ με πολυβόλο που ελεγχόταν από δορυφόρο…κατά την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση προσώπου» είπε ο Φανταβί. «Η σύζυγός του, που καθόταν 25 εκατοστά μακριά του στο ίδιο αυτοκίνητο, δεν τραυματίστηκε.
 
Ο Γιοά Γκαλάντ, Ισραηλινός υπουργός και απόστρατος στρατιωτικός, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν καν τεχνολογίες όπως αυτές που περιγράφουν οι Ιρανοί: «Αυτό που βλέπω είναι μεγάλη αμηχανία στην ιρανική πλευρά» είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. «Φαίνεται πως αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλειά του σκέφτονται τώρα λόγους που δεν ολοκλήρωσαν την αποστολή τους».
 
Ο Φαχριζαντέχ είχε υποδειχθεί από το Ισραήλ ως βασικός παράγοντας σε αυτό που είχε χαρακτηρίσει ως ιρανική επιδίωξη για πυρηνικό όπλο, και ήταν ο πέμπτος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας που σκοτώνεται σε στοχευμένες επιθέσεις από το 2010 εντός Ιράν. Επίσης είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος που σκοτώνεται το 2020, μετά τον Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, που σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού drone στο Ιράκ τον Ιανουάριο. Η Τεχεράνη προέβη σε αντίποινα, εκτοξεύοντας πυραύλους κατά αμερικανικών στρατιωτικών στόχων στο Ιράκ.
 
Όπως αναφέρει το BBC, o Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε εκδίκηση, απαιτώντας την τιμωρία αυτών που ήταν πίσω από τη δολοφονία Φαχριζαντέχ.