Skip to main content

Προειδοποίηση Ομπάμα για ανεύθυνη χρήση των social media

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε για την ανεύθυνη χρήση των social media, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον πρίγκιπα Χάρι του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Today του BBC Radio 4.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα είναι η παραποίηση της εικόνας που έχουν οι άνθρωποι για πολύπλοκα ζητήματα και η εξάπλωση παραπληροφόρησης. Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον νυν πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι φανατικός χρήστης του Twitter- ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις ισχύος θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί όταν ανεβάζoυν μηνύματα, προειδοποιώντας πως τα social media παραμορφώνουν τον δημόσιο διάλογο. Επίσης, εξέφρασε προβληματισμό για ένα μέλλον όπου τα γεγονότα θα απορρίπτονται και οι άνθρωποι θα διαβάζουν και ακούν μόνο αυτά που ενισχύουν τις δικές τους απόψεις.

«Ένας από τους κινδύνους του Ίντερνετ είναι πως οι άνθρωποι έχουν εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες. Μπορούν να “κουκουλωθούν” με πληροφορίες που ενισχύουν τις προκαταλήψεις τους. Το ερώτημα έχει να κάνει με το πώς θα δαμάσουμε αυτή την τεχνολογία με τρόπο που επιτρέπει μια πληθώρα φωνών, μια πληθώρα απόψεων, αλλά δεν οδηγεί σε “βαλκανοποίηση” της κοινωνίας και παρέχει τρόπους εύρεσης κοινού τόπου» είπε σχετικά.

Σε σχόλια σχετικά με το τι συμβαίνει στο Διαδίκτυο προέβη και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα πως οι ρωσικές αρχές θα έπρεπε να παρακολουθούν τη δραστηριότητα «κάποιων εταιρειών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους και να αξιολογείται η εμπλοκή τους στην εσωτερική πολιτική.

Όπως σημειώνει το Reuters, o Ρώσος πρόεδρος δεν κατονόμασε τις εταιρείες, ούτε είπε αν τον προβληματίζουν οι δραστηριότητες ξένων ή τοπικών εταιρειών- ωστόσο υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης για εμπλοκή στις εκλογές τους.

«Πρέπει να δούμε με προσοχή πώς κάποιες εταιρείες λειτουργούν στο Ίντερνετ, στα social media, και πώς ευρέως εμπλέκονται στην εσωτερική πολιτική ζωή μας» είπε ο Πούτιν, μιλώντας σε μια συνάντηση αρχηγών στο ρωσικό κοινοβούλιο σχετικά με έναν νέο νόμο περί «ξένων πρακτόρων».

Ο Πούτιν υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα έναν νόμο που επιτρέπει στις αρχές να προσδιορίζουν ξένα ΜΜΕ ως «ξένους πράκτορες», αντιδρώντας σε αυτό που η Μόσχα χαρακτήρισε ως απαράδεκτη αμερικανική πίεση στα ρωσικά ΜΜΕ. Όταν λαμβάνει χώρα αυτός ο προσδιορισμός, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να παρέχουν στις αρχές στοιχεία και λεπτομέρειες για τις πηγές χρηματοδότησής τους κ.α.

«Θα έπρεπε να αναλυθεί προσεκτικά πώς λειτουργούν και πώς θα λειτουργούν κατά τις προεδρικές εκλογές» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν θα μειώσει τα περιθώρια ελευθερίας στο Ίντερνετ.

Η Ρωσία έχει ήδη χαρακτηρίσει «ξένους πράκτορες» το Radio Free Europe/ Radio Liberty και τη Voice of America, και στις δύο περιπτώσεις οργανισμούς υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ, ως «ξένους πράκτορες».