Τρία νέα ψηφιακά κανάλια από την ΕΡΤ τον Ιανουάριο

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 19:01
A- A A+

Με τρία νέα ψηφιακά κανάλια εισέρχεται η ΕΡΤ από τον Ιανουάριο του 2006 στη νέα ψηφιακή τεχνολογία. Τα τρία πιλοτικά προγράμματα θα έχουν εξειδικευμένο περιεχόμενο. Το πρώτο θα απευθύνεται στα άτομα με ειδικές ανάγκες, το δεύτερο θα έχει ταινίες και επιλεγμένες σειρές, ενώ το τρίτο θα περιλαμβάνει πολλές αθλητικές εκπομπές.

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος της Κρατικής Τηλεόρασης Χρήστος Παναγόπουλος, από τον Ιανουάριο η ΕΡΤ θα αρχίσει να εκπέμπει σήμα με την τεχνολογία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, αρχικά με 5 πομπούς, καλύπτοντας από το Μάρτιο τουλάχιστον 65% του ελληνικού πληθυσμού με συχνότητες της ΕΡΤ και συγκεκριμένα για την Αττική από τη συχνότητα UHV - κανάλι 48, για τη Θεσσαλονίκη από τη συχνότητα UHF - κανάλι 56 και για τη Θεσσαλία από τη συχνότητα UHF - κανάλι 53.

Αναλυτικά τα τρία πιλοτικά προγράμματα

Τα τρία πιλοτικά προγράμματα είναι:

Το "ΠΡΙΣΜΑ +" που θα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία και θα εκπέμπει αρχικά έξι ώρες την ημέρα

Το "ΣΙΝΕ +" πρόγραμμα ψυχαγωγικού περιεχομένου με ταινίες, ντοκιμαντέρ και παιδικά προγράμματα, που θα εκπέμπει δώδεκα ώρες την ημέρα

και το "ΣΠΟΡ +", ποικίλου περιεχομένου, με πολλές αθλητικές εκπομπές, καθώς και μουσικές εκπομπές και ειδήσεις.

Το "ΠΡΙΣΜΑ +" θα αρχίσει να εκπέμπει από το Μάρτιο του 2006, το "ΣΙΝΕ +" από τον Απρίλιο και το "ΣΠΟΡ +" από το Μάιο.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας επεσήμανε ότι τα τρία πιλοτικά κανάλια θα είναι ελεύθερα στους πολίτες, χωρίς συνδρομή και χωρίς διαφημίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι "το μόνο που θα πρέπει οι πολίτες να προμηθευτούν από την αγορά θα είναι αποκωδικοποιητές, των οποίων το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 60 - 160 ευρώ, ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα παρέχουν". Ακόμη, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν δωρεάν αποκωδικοποιητές και πρόσθεσε ότι ειδικά το πιλοτικό πρόγραμμα "ΠΡΙΣΜΑ +" είναι το πρώτο στην Ευρώπη, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα τέτοιο εξειδικευμένο κανάλι.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοίκηση της ΕΡΤ "σε αυτό το νέο εγχείρημα για τον τόπο" το οποίο χαρακτήρισε "όχι μόνο ανάγκη, αλλά και υποχρέωση μετάβασης στην ψηφιακή εποχή".

"Η Ε.Ε έχει θέσει το 2012 ως όριο για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή και την κατάργηση της αναλογικής μετάδοσης, στόχο στον οποίο η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί. Το πιλοτικό πρόγραμμα "ΠΡΙΣΜΑ +" δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της Πολιτείας και της ΕΡΤ για το άτομα με ειδικές ανάγκες και ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου και την Κυπριακή Ραδιοφωνία, που θα διαθέσουν την αναλογική συχνότητα του "ΡΙΚ" στην ΕΡΤ, προκειμένου να μετατραπεί σε ψηφιακό σήμα", κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

Όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ δήλωσε ότι "μέχρι τώρα η ΕΡΤ έχει επενδύσει 3.500.000 ευρώ. Από τον Ιούλιο η ΕΡΤ - Συνδρομητική, θυγατρική της ΕΡΤ, που θα έχει και την ευθύνη των πιλοτικών προγραμμάτων, θα αποκτήσει συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ενώ από τώρα ως τον Ιούνιο το κόστος των προγραμμάτων θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της μητρικής ΕΡΤ".

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας αναφέρθηκε στο πολύ χαμηλό κόστος του περιεχομένου των προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι όσον αφορά το "ΣΙΝΕ +" η αγορά κάθε ταινίας δεν ξεπερνά τα 1.000 δολάρια για 14 μεταδόσεις, για το "ΣΠΟΡ +" υπάρχει ήδη πολύ υλικό συγκεντρωμένο στην ΕΡΤ και ότι ουσιαστικά η ΕΡΤ χρειάστηκε να βγει στην αγορά για το "ΠΡΙΣΜΑ +", ο προϋπολογισμός του οποίου για την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2006 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1.500.000 ευρώ.

Τέλος, ο κ. Χουλιάρας επεσήμανε ότι ο ήχος της ψηφιακής ΕΡΤ θα είναι Dolby Digital και ότι σε πρώτη φάση το νέο πρόγραμμα δεν θα διαθέτει διαδραστικές υπηρεσίες.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς