Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντά του

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 12:53
UPD:12:56
REUTERS/BOGDAN CRISTEL

Ο κ. Πόντα υποβλήθηκε στα μέσα Ιουνίου σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, σε νοσοκομείο της Τουρκίας, όπου και παρέμενε για ανάρρωση μέχρι την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα επέστρεψε στη Ρουμανία μετά από απουσία ενός μήνα στην Τουρκία για λόγους υγείας και ανέλαβε ξανά τα καθήκοντά του.

Ο κ. Πόντα υποβλήθηκε στα μέσα Ιουνίου σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, σε νοσοκομείο της Τουρκίας, όπου και παρέμενε για ανάρρωση μέχρι την Πέμπτη. Η απουσία του συνέπεσε με ποινική έρευνα που άρχισαν εισαγγελείς της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) εναντίον του για υπόθεση πλαστογραφίας, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, την περίοδο 2007-2008, όταν εξασκούσε τη δικηγορία.

Η αναχώρησή του στην Τουρκία, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τον πρόεδρο και η πολυήμερη απουσία του, ήγειρε ερωτήματα σχετικά με το πολιτικό του μέλλον και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ο 42χρονος κεντροαριστερός πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) αρνείται τις κατηγορίες.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις υπέγραψε διάταγμα με το οποίο παύει να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα ο Γαμπριέλ Οπρέα, τον οποίο είχε ορίσει προσωρινό πρωθυπουργό και αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα ο κ. Πόντα.

Η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς ανακοίνωσε, στις 5 Ιουνίου, ότι ο Βίκτορ Πόντα είναι ύποπτος για σύγκρουση συμφερόντων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή την περίοδο που εργαζόταν ως δικηγόρος. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας τον κάλεσε τότε να παραιτηθεί, αλλά ο κ. Πόντα αρνήθηκε.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτω σώμα του ρουμανικού κοινοβούλιου, απέρριψε το αίτημα της Δικαιοσύνης για άρση της ασυλίας του Ρουμάνου πρωθυπουργού.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή